Испански капитан от военноморските сили е загинал в Антарктида, след

...
Испански капитан от военноморските сили е загинал в Антарктида, след
Коментари Харесай

Испанец загина във водите на Антарктида, българка раказва за трагедията

Испански капитан от военноморските сили е умрял в Антарктида, откакто е паднал случайно в морето от полярен научно-изследователски транспортен съд, оповестиха испанските военноморски сили.

Хавиер Монтохо Саласар е липсващ в петък от борда на кораба "Есперидес " край базата "Хуан Карлос Първи " на остров Ливингстън, където се намира и българската антарктическа база "Св. Климент Охридски ".

Тялото му е открито след шестчасово търсене.

Къде на Земята е студено като на Марс

Министърката на защитата на Испания Мария Долорес де Коспедал написа в "Туитър " съболезнования към околните на Саласар: "Цялата ми обич и поддръжка към фамилията и сътрудниците му ".

"Есперидес " е основен детайл от испанската полярна научно-изследователска стратегия. Корабът транспортира хора, в това число от българската експедиция, и материали до базите в региона от близо три десетилетия.

Спасиха български антарктици, скрили се в хладилник

Броени часове преди трагичния случай, при извънредно тежки условия, на кораба съумяха да се качат с лодка от българската база, участниците в 26-ата Българска антарктическа експедиция Людмила Филипова, проф. Нуньо Перейра от Университета в Лисабон и двама откриватели от Република Турция - Мерт Безджиоуглу и Мехмет Бодур. Това заяви на страницата си във "Фейсбук " Българският антарктически институт, който също сервира своите съболезнования на фамилията и сътрудниците на капитан Хавиер Монтохо.



"Вече сме на "Есперидес " по дългия път към България. Съжалявам, че не мога да ви кажа нищо положително, тъй като сега ледоразбивачът претърсва всеки сантиметър от океана в търсене на паднал от борда офицер. Изгубен е при неразбираеми условия и големи талази. Всички на борда са супер обезпокоени. За първи път "Есперидес " губи човек от борда! Шансовете да го открием жив са съвсем 0, само че хората вършат всичко по силите си! Почти като в "Титаник " сме очевидци на претършуване на ледените води с мощни светлинни лъчи измежду айсберги! Дано се случи знамение и го открием жив!

Ние също напуснахме базата с лодка при огромни талази - всички бяхме до гуша в ледените води - чувството е грубо. Малкият ни "Зодиак " се бореше с вълните и подскачаше по тях съвсем на 60 градуса и за малко да се обърнем! За първи път разбрах какво е да плуваш в ледени води! Само професионализма на хората и командира от българската база ни оказа помощ! ", написа писателката Людмила Филипова във "Фейсбук ".



За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР