Испански женски футболен треньор осъжда „некоректното“ поведение на шефа на федерацията

...
Спечелилият Световната купа на Испания треньор Хорхе Вилда в събота
Коментари Харесай

Спечелилият Световната купа на Испания треньор Хорхе Вилда в събота разкритикува "неподходящото" поведение на отстранения президент на футболната федерация Луис Рубиалес, чиято принудителна целувка с играчката Дженифър Ермосо на финала на Световната купа миналата неделя предизвика вълна от възмущение в световния футбол.

„Дълбоко съжалявам, че победата на испанския женски футбол беше накърнена от неподходящото поведение, което досегашният ни висш лидер Луис Рубиалес извърши и което той самият призна“, каза Вилда в събота в изявление, широко разпространено от испански медии.

Беше преди седмица инцидентът – видян от милиони зрители по света – се случи, когато Хермосо взе медала си след спечелването на Световната купа за жени.

Последващият отказ на Рубиалес да подаде оставка – въпреки че беше изправен пред ожесточени критики – предизвика криза в испанския футбол, като световната ръководна организация ФИФА го отстрани за 90 дни и всички играчи и треньори в женския отбор на Испания подадоха масови оставки, с изключение на старши треньора Вилда.

Рубиалес казва, че целувката е била по взаимно съгласие и федерацията публикува две изявления в негова защита, едно от които впоследствие е изтрито, заплашвайки съдебни действия срещу Хермосо и обвинявайки я в разпространение на „лъжи“.

Ермосо каза, че целувката е била нежелана и тя и целият отбор, спечелил Световната купа, са отказали да играят за националния отбор, докато Рубиалес остава президент.

„Не ми хареса този инцидент“, написа тя в изявление на X, известен преди като Twitter. „Чувствах се уязвим и жертва на импулсивно, сексистко неуместно действие без никакво съгласие от моя страна.“

„С теб, Джени“

Докато спорът се проточи до уикенда, няколко футболни отбора, както мъжки, така и женски, показаха подкрепата си за Ермосо на своите мачове – някои държаха фланелки, някои носеха ленти за китки, някои разпънаха банери.

Играчите на Милан и Атлетико Мадрид отдадоха почит на Ермосо на финала на предсезонната Купа за жени в Мадрид, застанали заедно, държайки банер с надпис „С теб, Дженифър Ермосо“, докато испанската звезда гледаше мача от трибуните.

 Атлетико Мадрид показва своята подкрепа за Ермосо. class= Атлетико Мадрид показва подкрепата си за Ермосо. Качествени спортни изображения/Гети изображения

В САЩ Houston Dash показаха банер с надпис „Contigo Jenni“, което се превежда като „С теб, Джени“, и носеха бели ленти за китки със същото послание, написано върху него по време на мача на Националната женска футболна лига (NWSL).

Играчи от KS Current, Orlando Pride и San Diego Wave – включително Алекс Морган – носеха подобни китки.

Това беше визуално представяне на глобалната солидарност, която беляза женския футбол тази седмица.

 San Diego Wave показва подкрепа за Jenni Hermoso. San Diego Wave показва подкрепа за Jenni Hermoso. Нейтън Рей Зеебек/USA Today Sports/Ройтерс

Всички членове на женския треньорски щаб на Испания, с изключение на Вилда, подадоха оставка в събота, публикувайки съвместно изявление, в което се казва, че обяснението на Рубиалес „не отразява по никакъв начин това, което е почувствало Джени Хермосо, която изрично каза, че чувства, че е „ жертва на агресия.”“

Треньорите също казаха, че са били инструктирани да присъстват на събранието, където Рубиалес обяви намерението си да остане на поста си и че „различни жени от треньорския щаб трябваше да седят на първия ред“ в опит да създадат впечатлението, че те подкрепи изпадналия в битка президент.

Тяхната колективна оставка беше предшествана от тази на 23 членове на отбора на Испания, спечелил Световната купа, включително Ермосо и близо 50 други професионални футболистки, които казаха, че няма да играят повече за националния отбор, докато Рубиалес не бъде отстранен от позицията си. Следващият мач на La Roja е след по-малко от месец на 22 септември.

Тази солидарност се разпространи и в мъжкия футбол, като Кадис и Севиля показаха подкрепата си за Ермосо в съответните си мачове в събота, докато испанската футболна икона Шави осъди поведението на Рубиалес.

Кадис постави банер с надпис „Todos Somos Jenni (Ние всички сме Джени)“ на терена, снимка на който по-късно беше публикувана отново на X от действащия втори вицепремиер на Испания Йоланда Диас, която призова Рубиалес да подаде оставка .

Междувременно играчите на Севиля носеха тениски с хаштаг „SeAcabó“, което означава „Край е“, препратка към мандата на Рубиалес във федерацията.

 Играчите на Севиля носят тениски в подкрепа на Дженифър Ермосо. class= Играчите на Севиля носят тениски в подкрепа на Дженифър Ермосо. Фран Сантяго/Гети изображения

Мениджърът на Барселона Шави каза, че "осъжда поведението" на Рубиалес и даде своята "безусловна подкрепа на Дженифър Ермосо и играчите" в събота, според Ройтерс.

„Съжалявам, че хората не говорят за историческото постижение от спечелването на Световната купа“, добави той.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР