Испанската верига за дрехи и аксесоари Индитекс“ (Inditex), която притежава

...
Испанската верига за дрехи и аксесоари Индитекс“ (Inditex), която притежава
Коментари Харесай

Зара“ вдига заплатите с 20%, ама в Испания

Испанската верига за облекла и аксесоари „ Индитекс “ (Inditex), която има марката „ Зара “, ще усили междинното заплащане на чиновниците си в Испания с 20 %.

Това е било контрактувано по време на трудови договаряния, провели се нощес, сред компанията и испански синдикати, съобщи Ройтерс. Днес, след оповестяване на покачването на заплатите, акциите на „ Индитекс “ (Inditex) се сринаха с 4,7 %.

Двата най-големи испански синдиката Синдикалната конфедерация на работническите комисии (CCOO) и Общият съюз на трудещите се (UGT), оповестиха, че са постигнали единодушие в договарянията с работодателя за растеж на заплатите.

Според Общия съюз на трудещите се заплащането ще се увеличи с до 40 % в някои елементи на страната.

Работната мощ на корпорацията „ Индитекс “ възлиза на към 165 000 души, заети в 6477 магазина в 177 страни по света,

а една трета от целия личен състав е основан в Испания.

Компанията отхвърли коментар на питане по въпроса от страна на Ройтерс.

В съглашението, подписано от управлението на компанията и синдикатите, до което организацията е получила достъп, написа че, нарастването на заплатите е част от „ развой на хомогенизиране “ на изискванията на труд за личния състав в другите марки на „ Индитекс “.

Наред със „ Зара “, компанията има още осем марки в Испания, измежду които „ Масимо Дути “ (Massimo Dutti), „ Пул енд Беър “ (Pull & Bear) и „ Бершка “ (Bershka).

„ Заплатите на служащите в магазините на „ Индитекс “ бяха доста ниски на някои места в Испания “, сподели Алваро Кахигал, водач на Общия съюз на трудещите се.

„ Надяваме се, че това ще бъде казус за други търговски вериги “, добави той.

В изказване Испанската конфедерация на фирмените сдружения (CEOE) приветства съглашението, само че предизвести, че несъразмерни нараствания на заплатите могат да предизвикат втора инфлационна вълна.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР