Испанската полиция затвори над половината училища, в които каталунските власти

...
Испанската полиция затвори над половината училища, в които каталунските власти
Коментари Харесай

Испанската полиция затвори повечето секции за референдума в Каталуня

Испанската полиция затвори над половината учебни заведения, в които каталунските управляващи смятаха да проведат гласуването за независимостта на самостоятелната област. Блокирани са 1300 от общо 2315-те училебни заведения.

Междувременно деятели на референдума започнаха да се барикадират в някои учебни заведения, с цел да подсигуряват, че в неделя в тях ще може да се гласоподава, заяви БНР. Общо 163 учебни заведения със секции са окупирани от каталунци, съобщи " Ройтерс ".

В региона е разгласен ден на размисъл преди утрешното допитване, което към този момент беше оповестено за нелегално от централната власт в Мадрид. Испанските управляващи настояват, че референдум няма да има. Те са пратили разпореждане да се разчистят от хора избраните за изборни секции места.

Испанската полиция е поела контрола и над информационния център на каталунското държавно управление в центъра на Барселона, с цел да не допусне електронно гласоподаване. Полицията извършва нареждание на Върховния съд на Каталуния. Преди денсъдът изиска от " Google " да изтрие особено приложение, съдържащо информация, къде може да се гласоподава на референдума.

В изявление за в. " Ара " каталунският министър председател Карлес Пучдемон съобщи, че е " доста отчаян " от Европейски Съюз, който съгласно него скрито поддържа испанското държавно управление на Мариано Рахой, предава БГНЕС.

" Европейски Съюз е толкоз самоуверен, че излиза единствено с морализаторски речи от друго място на планетата. В този смисъл, съм доста отчаян. Мисля, че Брюксел подцени своята отговорност. Каталунците към този момент са спечелили битката си за самоопределяне, суверенитет и достолепие и ще стартират пътя към нов живот от понеделник. Ние победихме страха, лъжите и измамите и преодоляхме натиска на властническата страна “, сподели Пучдемон. Той е уверен, че Каталуния ще реализира " почитание и правото на чуване ".

Според последните социологически анкети самостоятелност желаят 41% от жителите на самостоятелната област, а 49 на 100 са срещу. За провеждането на референдума обаче се афишират 80% от жителите, въпреки някои да считат, че то би трябвало да е в съгласие с централната власт в Мадрид.

Хиляди испанци излязоха по улиците в испанската столица Мадрид, с цел да защитят единството на Испания в навечерието на каталунския избор. Митингът е провежда от консервативната Фондация за отбрана на испанската нация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР