Испанската полиция съобщи, че е затворила 1300 от всички 2315-избирателни

...
Испанската полиция съобщи, че е затворила 1300 от всички 2315-избирателни
Коментари Харесай

Полицията затвори над половината секции за референдума в Каталуня

Испанската полиция заяви, че е затворила 1300 от всички 2315-избирателни бюра в Каталуня в последните часове преди референдума.

163 учебни заведения, в които има секции, са окупирани от фамилии, които по този начин се пробват да обезпечат гласуването на следващия ден, съобщи Ройтерс.

Според заповедта силите на реда би трябвало да затворят и да изтеглят всички секции преди 6,00 часа на следващия ден заран – 3 часа преди началото на референдума, отбелязва Франс прес.

Каталунският Върховен съд подреди през вчерашния ден на полицията да вземе всички ограничения с цел да попречи на електронното гласоподаване. Полицаи блокираха през днешния ден осведомителния център на каталунското държавно управление в Барселона, с цел да изпълнят това решение, заяви представител на центъра.

Мадрид разгласи референдума за противозаконен и съобщи, че няма да допусне той да се организира. В края на седмицата централното държавно управление активизира хиляди служители на реда, с цел да предотвратят допитването за обособяване на Каталуня от Испания.

След многохилядните демонстрации нощес в Каталуня в поддръжка на референдума, през днешния ден други хиляди манифестанти излязоха с испански флагове по улиците на Мадрид в отбрана на единството на страната. Някои от тях скандираха „ Пучдемон в пандиза “ (Пучдемон е ръководи районното сепаратистко държавно управление на Каталуня и афишира за неконституционна възбраната на референдума).

Според последните социологически анкети самостоятелност желаят 41% от жителите на самостоятелната област, а 49% са срещу. За провеждането на референдума обаче се афишират 80% от жителите, въпреки някои да считат, че то би трябвало да е в съгласие с централната власт в Мадрид.

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж назова през днешния ден обстановката към референдума в Каталуня първата в света интернет-война. Той разяснява в Twitter, че жителите и държавното управление на провинцията употребяват интернет за организирането на референдума, а испанското разузнаване провежда осведомителни офанзиви, като блокира телекомуникационните мрежи и цензурира стотици уеб сайтове и интернет-протоколи.

По думите на Асанж протичащото се е най-големият спор на Запад сред жителите и страната от рухването на Берлинската стена.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР