Испанската полиция съобщи, че е конфискувала вековни златни артефакти на

...
Испанската полиция съобщи, че е конфискувала вековни златни артефакти на
Коментари Харесай

С българска помощ задържаха злато от Украйна

Испанската полиция заяви, че е конфискувала вековни златни артефакти на стойност над 60 милиона евро, които са били откраднати и изнесени нелегално от Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.

11-те елементи от сбирката, в това число колиета, гривни и обеци, са били изложени в музей в Киев сред 2009 година и 2013 година и са били изнесени незаконно от Украйна преди 2016 година, се споделя в изказване на полицията.



„ Иззетите части от артефактите – златни бижута с огромна историческа и икономическа стойност – са били откраднати и изнесени нелегално от Украйна и са щели да бъдат продадени в Мадрид “. Предметите датират от 8-ми и 4-ти век пр.н.е.

Трима испански и двама украински жители - единият от тях духовник на православната черква - бяха задържани като част от интервенцията, която беше извършена благодарение на управляващите в Украйна, както и на Албания, България, Кипър и Северна Македония.

Полицията сподели, че артефактите са били с фалшифицирани документи на британски, украински и испански, с цел да наподобява, че принадлежат на Украинската православна черква.

„ Това са предмети, които не могат да бъдат продадени посредством нормалните законни канали, като да вземем за пример аукционни къщи “, добави полицейски чиновник.

Полицията стартира своето следствие още през 2021 година, откакто едно от частите – златен колан с овнешки глави – е продадено на предприемач в частна продажба в Мадрид.



Това води следователите до намиране на другите 10 артефакта, които полицията иззе предишния месец от обвинените.

Те се изследват от Националния археологически музей на Испания и Института за културно завещание в Испания.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР