Испанската полиция е потвърдила използването на гумени патрони и палки

...
Испанската полиция е потвърдила използването на гумени патрони и палки
Коментари Харесай

Светът с призив за диалог между Мадрид и Барселона, официален ЕС мълчи за референдума

Испанската полиция е удостоверила потреблението на гумени патрони и палки в неделя, против няколко групи протестиращи, окупирали гласоподавателни пунктове в каталунската столица Барселона.
Припомняме, че в района през днешния ден (1 октомври) се организира референдум за независимостта му, приет от съда в Мадрид за противоконституционен . Според последни данни по време на интервенцията на испанската национална полиция за предотвратяването на плебисцита са потърпевши 465 души.
На този декор Европа мълчи, а държавните управления на Стария континент заобикалят да разясняват директно референдума, акцентирайки, че е вътрешен за Испания въпрос, само че някои политици приканиха централното държавно управление на Испания и Каталунските управляващи да стартират разговор, а полицейското принуждение в региона да бъде прекъснато .

„ Насилието не може да бъде отговор! Ние осъждаме всички форми на принуждение и удостоверяваме нашия апел за политически разговор “, съобщи министър-председателят на Белгия Шарл Мишел си в обществената мрежа Twitter.
Бившият министър-председател на Белгия и ръководител на групата на АЛДЕ в Европейския парламент Ги Веровстат осъди дейностите на полицията в Испания.
„ Не искам да се меся във вътрешните каузи на Испания, само че безусловно съдя това, което се случва през днешния ден в Каталония. От една страна, сепаратистките партии организират този по този начин наименуван референдум, който е неразрешен от Конституционния съд на Испания, знаейки доста добре, че само малцинството би взело участие, откакто 60% от каталунците са против отделянето “, съобщи евролибералът. „ Но въпреки това, даже и въз основа на правосъдното решение, се използва непропорционално принуждение допитването да бъде прекъснато “, добави той.
Председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела съобщи, че референдумът за самостоятелност в Каталония няма легитимност.
“Това е печален ден за Испания и за цяла Европа. Няма подозрение, че нереферендумът, проведен и поддържат от каталонските управляващи би трябвало да бъде признат за незаконен и недействителен. Въпреки това възприятията на толкоз многото каталонци по улиците би трябвало да бъдат чути “, съобщи Питела в публично свое заявление.

„ Загрижен съм за обстановката. Призовавам към политически разговор, господство на закона и спокойно решение “, написа и словенският министър председател Миро Церар .
„ Емоционалният заряд е мощен. Раните на недоверието – дълбоки. Диалогът със личния народ е нещо наложително за Испания “, съобщи министърът на външните работи на Литва Линас Линявичус . „ Насилието няма да помогне “, добави той.
„ Все по-загрижена съм от фотосите, идващи от Каталуния. Независимо от гледната си точка по отношение на независимостта, ние всички би трябвало да осъдим сходни подиуми “, съобщи първият министър на Шотландия Никола Стърджън от профила си в Twitter. „ Призовавам Испания да промени курса, преди някой да пострада съществено. Оставете хората да гласоподават на мира “, добави тя.

„ Полицейското принуждение против жителите на Каталония е шокиращо “, съобщи ръководителят на английската Лейбъристка партия Джереми Корбин . „ Испанското държавно управление би трябвало да работи и да постави завършек на това “, добави той. „ Призовавам Тереза Мей да се обърне директно към Рахой да постави завършек на полицейското принуждение в Каталуния и да открие политическо решение за конституционната рецесия “, счита той.
„ Ескалацията на събитията в Испания е притеснителна. Мадрид и Барселона неотложно би трябвало да деескалират ситуацията и да стартират разговор “, написа в интернет някогашният ръководител на Европейския парламент и сегашен водач на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц .
„ Въпреки, че съдът в Испания отсъди, че референдума в Каталуния не би трябвало да се организира, страната има задължението да пази правото на спокойно събиране и свободно изложение. Това се отнася поравно и за тези, които са срещу независимостта, и за тези, които я поддържат. Където полицията употребява мощ, с цел да се върша с нарушаванията на реда, тя би трябвало да бъде сигурна, че дейностите ѝ са нужни и пропорционални “, написа правозащитната организация " Хюмън Райтс Уоч " в публично свое заявление.

Междувременно английското Външно министерство заяви, че референдумът за самостоятелност на Каталуния е въпрос, който е вътрешен за Испания, организация " Фокус ".
„ Каталунският референдум е въпрос за испанските държавно управление и народ “, написа в публично свое заявление Министерството на външните работи на Англия. „ Англия желае испанските закони и конституция да бъдат спазвани “, споделят още от английското Министерство на външните работи.
Управляващата в Гърция Коалиция на радикалната левица СИРИЗА осъди потреблението на мощ против участниците в референдума за самостоятелност в Каталуния.
„ Потискането и насилието над жителите е неоправдателен и властнически избор, който единствено налива масло в огъня, само че не взема решение проблемите. Единственият път е демократичният разговор. Това е единственият вид в подтекста на европейските ценности”, се споделя в заявление на пресцентъра на СИРИЗА за събитията в Испания.

Епископите от католическата черква в Каталония приканиха в публично заявление към „ кротичък и либерален излаз от актуалната обстановка “ в региона, съобщи El Pais.
„ Ситуацията на принуждение, забелязана през днешния ден в Каталония е за окайване “, съобщи Жауме Пуйол, ръководител на асоциацията на епископите от Барселона, Тарагона, Валенсия и Андора.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР