Испанската полиция арестува рапър, който се барикадира в университет, след

...
Испанската полиция арестува рапър, който се барикадира в университет, след
Коментари Харесай

Полицията в Испания арестува рапър, барикадирал се в университет

Испанската полиция арестува рапър, който се барикадира в университет , откакто бе наказан на 9 месеца затвор за известия в " Туитър " , осведоми Агенция Франс Прес.

Случаят провокира спор за свободата на словото в Испания.

Никога няма да ни накарат да се предадем макар репресията , сподели Пабло Хасел с вдигнат пестник, до момента в който бе извеждан от полицията от постройката.

" Това е фашистката страна, която ме арестува . Смърт на фашистката страна ", добави 32-годишният.

Хасел трябваше да се яви до петък сутринта за излежаване на присъдата си , откакто бе наказан за прославяне на тероризма и очерняне на короната и държавните институции.

С няколко известия в " Туитър " той нападна монархията и упрекна полицията в изтезания и ликвидиране на стачкуващи и мигранти. Случаят провокира митинги в Мадрид и Барселона.

Но Хасел, който е прочут с крайнолевите си убеждения и чието същинско име е Пабло Ривадула, се барикадира в Университета на Лерида в понеделник. Той се скри в каталунския район с десетки поддръжници, с цел да избегнат арест.

Говорител на каталунската полиция заяви пред информационната организация, че служителите на реда са влезнали в университета във вторник сутринта , с цел да изпълнят правосъдната заповед за задържането му.

Полицията отстрани столове, кошове за боклук и други предмети, които бяха употребявани за повдигане на барикади.

Имало е няколко барикади, само че хората не са оказали огромна опозиция, прецизираха от полицията.

Стотици културни дейци се подписаха под петиция против наложената присъда на Хасел, измежду тях е и известният кино режисьор Педро Алмодовар, артистът Хавиер Бардем и други.

Петицията съпостави Испания с страни като Турция и Мароко, където културни дейци са вкарвани в пандиза.

Миналата седмица испанското държавно управление даде обещание да понижи наказванията за прославяне на тероризма, тирада на омразата, за засегнатост на короната и други в подтекста на артистични, културни и интелектуални действия.

Говорител на държавното управление призна, че присъдата на Хасел " не е пропорционална ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР