Испанската легенда в тениса Рафаел Надал даде голямо интервю за

...
Испанската легенда в тениса Рафаел Надал даде голямо интервю за
Коментари Харесай

Надал шокира: Обмислях да спра с тениса

Испанската легенда в тениса Рафаел Надал даде огромно изявление за вестник " Марка " 25 години, откакто за първи път приказва за медията, като от този момент завоюва рекордните 22 шампионата от Големия шлем.

" Раждането на сина ми беше фрапантна смяна, само че би трябвало да се провеждам, с цел да повеждам професионалния си живот по най-хубавия вероятен метод. Щастлив съм, любувам се на нов стадий в живота ми. Винаги съм мислим, че това ще се случи, когато се откажа от тениса. За благополучие обаче кариерата ми продължи повече, в сравнение с съм си мислел. Така че би трябвало да комбинирам двете неща и да бъда допустимо най-хубав на корта към момента ", сподели тенисистът.

" Първата половина на 2022 беше доста прочувствена за мен. Преди това минах през 5 доста сложни месеца и кракът ми не беше добре. На демонстративния шампионат в Абу Даби се заразих с ковид и трябваше да съм изолиран 10 дни. Не знаех дали изобщо би трябвало да вървя в Австралия, единствено два дни откакто се бях възстановил. Започнах да играя добре, само че не можех да си показва всичко това, което ще се случи в Мелбърн и по-късно. В Австралия против Медведев бе и един от най-емоцианалните финали, които съм играл. До Индиън Уелс не бяха изгубил нито един мач - 20 следващи победи. На полуфинала с Алкарас счупих ребро. В съблекалнята съвсем не можех да вдишвам, само че взех решение да играя финала с Тейлър Фриц, тъй като си мислех, че е мускулен конвулсия. Ако знаех, че съм счупил ребро, нямаше да играя. От този миг сезонът стана доста комплициран ", призна Надал.

" Спечелих ненадейно " Ролан Гарос ", тъй като седмица преди този момент бях на един крайник в Рим. Истината е, че в случай че лекарите не бяха намерили метод да приспят нерва ми на крайници, с цел да спре болката, нямаше метод да печеля. Отидох с неприятна подготовка, само че в деня на четвъртфиналите, когато трябваше да направя огромен мач против Джокович, го направих. Трябва да съм почтен и да призная, че на полуфинала със Зверев можеше да се случи всичко, само че горкият си счупи глезена ", сподели испанецът.

" След " Ролан Гарос " бях благополучен, само че знаех, че няма по какъв начин да продължа с тези хронични болки в крайници. Новото лекуване обаче даде резултат и от втората ми купа през 2010 не бях играл толкоз добре на " Уимбълдън ". Там обаче скъсах коремен мускул и от този миг сезонът се трансформира в призрачен сън. Седмица преди Откритото състезание на Съединени американски щати още веднъж скъсах мускул, не можех към този момент да преброя травмите си. След това трябваше още веднъж да се възвръщам, роди се синът ми и не съумях да се приготвя добре за финала на сезона ", сподели той.

" Контузията на крайници ми е нелечима и когато нервът стартира да ме боли, би трябвало да прибягвам към инжекции. Трябва да благодаря на персоналния ми анестезиолог Марио в Барселона и на лекар Анхел Руис-Которо, които ме свързаха с Давид Абехон, който промени извънредно кариерата ми, която към този момент е на второ място, и персоналния ми живот. Играех тенис с доста антивъзпалителни, само че бях като с един крайник. Обмислях да спра с тениса, тъй като изгубих жизнеспособност и бях печален съвсем всеки ден ", разкрива Рафа.

" Възможно е да отпътува за Австралия на 26 декември, тъй като на 31-ви стартира " Юнайтед Къп " - новият разбъркан шампионат. Ще играя два мача преди Откритото състезание на Австралия - с Камерън Нори и Ник Кирьос. Не ми харесва да играя седмицата преди шампионат от Големия шлем. От 15-16 години не съм го правил, нямя да го направя и в този момент ", безапелационен бе тенисистът.

" В един съвършен свят ще ми хареса да играя още един път за Купа " Дейвис ", с цел да с есбогувам с най-важния екипен шампионат в нашия спорт, само че в действителния свят това зависи от доста други фактори и ще забележим какво ще стане ", добави испанецът.

" Моето мнение по дебата кой е най-великият в тениса не се е трансформирало през годините. Не мисля, че може да се дефинира кой е най-големият, тъй като всеки има причини за даден състезател, които нормално постоянно излизат от чисто обективните данни. Това, което е значимо, е, че Федерер, Джокович и аз направихме доста повече, в сравнение с сме мечтали. Не ми харесва аз да приказвам за тези неща, само че стигнахме до достижения, които в никакъв случай не са правени в нашия спорт и по тази причина ще останем в историята. Разбира се, че ще ми хареса да бъда индивидът с най-вече трофеи от Големия шлем, аз съм играч. Но това не е обсесия за мен. Благодарен съм на живота за това, което изживях през годините ", сподели Надал.

" Аз бях първият огромен противник на Федерер. Когато пристигна Новак, Федерер към момента беше по-добър от мен, само че през последните години завоювах повече от Роджър и постоянно спорех за купите с Джокович. Мисля, че никой от тримата нямаше да бъде толкоз добър на 35 години, без да ги има другите. Федерер, Джокович и аз променихме границите, постоянно искайки повече ", счита испанецът.

" Оттеглянето на Роджър беше печален и доста прочувствен ден по едно и също време. Мисля, че той е една от огромните икони на спорта като цяло. Беше мъчно, тъй като той не е единствено противник и другар, само че и човек, който обича тениса. Това са хора, с които съм израснал, тъй че сте съвсем като семейство. Моето оттeгляне не съм го подготвил, не мога да предвидя бъдещето, а и нещата се трансформират доста бързо, нали? В този миг съм по-близо до края от предходната година или преди две, без никакво подозрение. Но в последна сметка, това е нещо, което ще стане, когато би трябвало ", добави той.

" Мисля, че Карлос Алкарас е доста специфичен и е състезател, който ще маркира цяла ера. Новото потомство ще има повече благоприятни условия да си откри нови противници, тъй като след отдръпването на Роджър, Джокович и аз към този момент играем на малко шампионати. Новите тенисисти, като се изключи че са положителни, имат опцията да пресъздават успеха, както не можеха да го вършат играчите преди тях, и това ще им помогне да станат доста по-добри. Давам за образец Давид Ферер, който беше необикновен състезател, само че постоянно в напреднала фаза играеше с някой от нас тримата. Той е най-постоянният тенисист, който в никакъв случай не е печелил Голям шлем. А Алкарас е специфичен, тъй като е доста добър, нищо повече. Той е доста бърз, удря мощно топката, има и техника, и ретур, както и опцията да стане доста огромен ", завърши Рафаел Надал.

Автор: Христо Бонински/БТА
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР