Испанската Gestamp е сред най-големите производители на метални автомобилни компоненти

...
Испанската Gestamp е сред най-големите производители на метални автомобилни компоненти
Коментари Харесай

Gestamp влезе като акционер в новите компании на "Етем"

Испанската Gestamp е измежду най-големите производители на железни автомобилни съставни елементи

[ "10 минути единствено за теб "] Gestamp North Europe Services към този момент е акционер в двете нови компании, които бяха отделени от " Етем България " (собственост на гръцката Viohalco) за произвеждане на автомобилни съставни елементи в София. Това демонстрират подадените документи в Търговския указател. Испанската група влага общо 23.5 млн. лева, против което придобива 49% в производителя на екструдирани алуминиеви профили и 51% в предприятието за спомагателна обработка на профили.

Увеличение на капитала

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В началото на годината двете компании подписаха капиталовото съглашение за основаване на смесени сдружения за автомобилни съставни елементи, а преди месец Viohalco заяви, че договорката е утвърдена от антимонополните управляващи на Европейския съюз и Турция и е финализирана. Като подготовка за преструктурирането при започване на април от " Етем България " бяха отделени две сдружения - " Етем алуминиум екстружънс " и " Етем аутомотив България ".

С решение от края на предишния месец капиталът на първото сдружение е повишен с 18.6 млн. лева до 37.2 млн. лева Новите акции са записани от Gestamp, против което испанската група получава 49% от капитала. Трима нейни представители влизат в съвета на шефовете, който нараства от трима на шестима членове. Променя се също името на компанията, която към този момент се споделя " Етем Гестамп алуминиум екстружънс ".

В " Етем аутомотив България " пък Gestamp взе участие в нарастването на капитала с 4.9 млн. лева до 9.6 млн. лева, против което придобива 51% от акциите. Бордът се уголемява до шестима души, като в него влизат четирима испанци.

Партньорски вложения

Планираната инвестиция в новите дружество е 30 млн. евро за период от три години, което включва и закупуване на нова линия за екструзия. Според капиталовото предложение, подадено от " Етем " по-рано тази година в екоинспекцията, на площадката на завода в София ще бъдат построени и оборудвани две нови халета.

Макар че " Етем " е позната главно като производител на архитектурни системи от алуминий, през последните години тя навлезе и в областта на автомобилните съставни елементи, което доста усъвършенства резултатите й. Компанията към този момент работи като снабдител първо и второ равнище на автомобилни колоси като BMW, Audi и Mercedes. Партньорът й Gestamp е измежду най-големите компании в бранша на металните съставни елементи за коли с оборот от 8.2 милиарда евро за 2017 година Сред клиентите на испанската група са Volkswagen, Renault-Nissan, Daimler, BMW и доста други.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР