Испанската футболна лига, чиито клубове доминират в най-престижните европейски турнири,

...
Испанската футболна лига, чиито клубове доминират в най-престижните европейски турнири,
Коментари Харесай

Испанският футбол иска да покаже, че е по-велик от Роналдо

Испанската футболна лига, чиито клубове преобладават в най-престижните европейски шампионати, потегля на поход към световно въздействие и благосъстояние отвън терена, написа Bloomberg.

Ла Лига се пробва да се популяризира в чужбина, като открива маркетингови офиси в Далечния изток и назначава някогашен изпълнителен шеф на Netflix за новия си началник на връзките.


" Ювентус " изкара половината сума за прехвърлянето на Роналдо за 24 часа от продажба на тениски

Само 15% от приходите обаче ще отидат за клуба

След като загуби 2 от най-големите си звезди в последните 2 сезона - първо Неймар пое към Франция, а в този момент Кристиано Роналдо към Италия - президентът Хавиер Тебас обмисля да реалокира някои от мачовете в други страни, следвайки образеца на НФЛ и НБА, които играят в Лондон. Най-вероятната дестинация е Съединени американски щати.

" Бихме желали да го създадем един път или два пъти на сезон. Убеден съм, че през идващите няколко сезона ще играем отвън Испания. Не е елементарно, тъй като имаме почитатели в Испания, само че се надявам, че ще можем да го създадем през идната година или две ", изясни Тебас в изявление за Bloomberg.

 Отборите от Висшата лига на Англия в никакъв случай не са били толкоз печеливши
Отборите от Висшата лига на Англия в никакъв случай не са били толкоз печеливши

Дори най-зле представящите се в топ дивизията печелят големи суми

Въпреки надмощието на своите топ клубове - испанските тимове завоюваха Шампионската лига и Лига Европа в 9 от 10 случая през последните 5 години - страната свири втора цигулка след британската Висша лига, когато става дума за генериране на пари. Приходите от телевизионни права са 1.5 милиарда евро, над 2 пъти по-малко от тези, които печели Премиършип, съгласно последния годишен отчет на Deloitte.

Но приходите на испанския футбол последователно наваксват изоставането. Когато Тебас пристигна отпред през 2013 година, правата за лъчение бяха контрактувани от обособени клубове, като най-големите получаваха най-вече. Сега телевизионните покупко-продажби се подписват непосредствено от лигата. Испанското състезание изпревари немската Бундеслига като второто най-печелившо след Висшата лига.

 Испанската Ла Лига изпреварва останалите огромни шампионати, само че към момента изостава от Висшата лига на Англия
Испанската Ла Лига изпреварва останалите огромни шампионати, само че към момента изостава от Висшата лига на Англия

При последното наддаване през юни телекомуникационният оператор Telefonica надцака главния си съперник Mediapro за лъвския къс от правата за лъчение, като заплати 2.9 милиарда евро за 3 сезона. В същото време цената за излъчването на британската Висша лига падна при последното наддаване. " Попълваме празнината ", съобщи Тебас.

Сега е време да се надгражда върху бързия напредък в продажбите на права в международен мащаб, който съгласно Тебас е повишен 4 пъти до 800 млн. евро спрямо 2013 година

 Amazon желае да излъчва Висшата лига на Англия
Amazon желае да излъчва най-скъпото и богато футболно състезание

Компанията ще се конкурира със Sky и BT

Следващата фаза е Ла Лила да се трансформира в по-голяма развлекателна марка с лоялна фенска маса, която избира да гледа футбол, вместо предаванията на Netflix. Това ще помогне на испанския футбол да бъде по-малко уязвим от играчите, които се насочват към други шампионати.

33-годишният Роналдо напусна Реал Мадрид и избра Ювентус, макар че дългогодишният му противник за позицията на най-голямата звезда в Ла Лига Лионел Меси остава в Барселона.

 Акциите на
Потенциалният нов клуб на Кристиано Роналдо печели от него, преди още да е подписал

Футболистът се чака да донесе обилни доходи

" Би било безконтролно, в случай че не се подготвяхме за момента, когато един състезател към този момент не е в лигата. Ние сме за развлечение. Нашата конкуренция са освен другите футболни лиги, другите спортове, като надпревари по мотоциклетизъм и неща като Netflix. Нашият максимален съперник е отдалеченото, тъй като хората могат да сменят каналите ", изясни шефът на испанския футбол.

Той също може да срещне провокациите в самодейността си да реалокира някои от мачовете в чужбина. Неговият сътрудник от Висшата лига - Ричард Скъдамор не съумя да се оправи с тази задача.

 Манчестър Юнайтед още веднъж е най-печелившият футболен клуб в света
Манчестър Юнайтед още веднъж е най-печелившият футболен клуб в света

" Червените дяволи " изпреварват Реал Мадрид и Барселона

Скъдамор предложи сходна концепция преди 10 години, само че отдръпна проекта след острата реакция на британските почитатели. Европейските клубове играят другарски шампионати преди сезона в Съединени американски щати и Азия.

Междувременно, към 400 чиновници на Ла Лига работят върху брандинга, обществените медии и рекламната тактика в офиси по целия свят, в това число в Южна Африка, Сингапур и Китай.

" Има доста способи да растем, с изключение на да играем в чужбина, като да вземем за пример по какъв начин управляваме марката La Liga и по какъв начин работим с огромните бази данни. Светът е толкоз огромен, че има доста благоприятни условия за нас ", сподели Тебас.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР