Испанската футболна федерация обвини победителя от Световната купа, че е излъгал за целувка от президента

...
Испанската футболна федерация заплаши да предприеме съдебни действия срещу една
Коментари Харесай

Испанската футболна федерация заплаши да предприеме съдебни действия срещу една от звездните играчи на страната, Дженифър Ермосо, обвинявайки я, че е излъгала, че е била целуната от президента на федерацията Луис Рубиалес.

Хермосо каза в петък, че в нито един момент не е дала съгласие за целувка от футболния шеф на страната – на церемонията по награждаването миналата неделя, след като Испания спечели Световната купа за жени – като написа в социалните медии: „Чувствах се уязвима и жертва на импулс- мотивиран, сексистки, неуместен акт без никакво съгласие от моя страна.

В изявление от петък, в отговор на Hermoso и Испанската асоциация на професионалните футболисти (FUTPRO), федерацията защити Рубиалес, който описа целувката като „взаимна“ и говори за „несправедливи“ кампании и „фалшив феминизъм“.

„Доказателствата са убедителни. Президентът не е излъгал“, каза Кралската испанска футболна федерация (RFEF), заедно с описания на снимки, които се опитват да подкрепят твърдението на Рубиалес.

„RFEF и президентът ще демонстрират всяка от лъжите, които се разпространяват или от някой от името на играча, или, ако е приложимо, от самия играч.

„RFEF и президентът, предвид сериозността на съдържанието на прессъобщението от Futpro Union, ще започнат съответните правни действия“, се казва в изявлението.

Федерацията каза още, че играчите са имали „задължение“ да участват в мачове, „ако бъдат повикани за това“, след като всичките 23 члена на отбора на Испания, спечелил Световната купа, включително Ермосо и почти 50 други професионални жени футболистки казаха, че няма да играят отново за страната, докато Рубиалес не бъде отстранен от позицията си.

CNN се свърза с ръководния орган на световния футбол ФИФА и УЕФА, ръководният орган на европейския футбол.

В четвъртък ФИФА заяви, че е открила дисциплинарно производство срещу Рубиалес, тъй като той може да е нарушил "основните правила за прилично поведение" на играта.

Луис Рубиалес целува Дженифър Ермосо по време на церемонията по награждаването след победата на Испания с 1-0 над Англия в неделя. Луис Рубиалес целува Дженифър Ермосо по време на церемонията по награждаването след победата на Испания с 1-0 над Англия в неделя. Noe Llamas/SPP/Sipa USA/AP

Ден на необикновени събития

След победата на Испания над Англия във финала на Световното първенство за жени, Рубиалес беше заснета да целува Хермосо по устните, след като взе медала си за победител, действие, което 33-годишната каза по-късно същия ден, че „не харесва“ и “не очаквах.”

Рубиалес, който каза в понеделник, че е „направил грешка“, беше подложен на яростни критики през цялата седмица от футболния свят и някои испански политици, включително испанския премиер Педро Санчес, който каза извинението за това, което той нарече „ неприемлив жест“ беше „не достатъчно“.

Но в петък скандалът ескалира още повече, когато Рубиалес направи предизвикателна реч на извънредното общо събрание на федерацията, където категорично каза, че няма да подаде оставка.

В отговор на речта на Рубиалес, Хермосо каза, че обяснението на президента на RFEF за инцидента е „категорично“ невярно, добавяйки: „Искам да повторя, както направих преди, че не ми хареса този инцидент.“

В изявление, публикувано на сайта на съюза на играчите FUTPRO и споделено в X, известен преди като Twitter, играчите от националния отбор казаха, че тези, които са подписали изявлението, няма да се „представят за избор на национален отбор, докато действителното лидерство остава в място.”

„Изпълва ни с тъга, че акт, толкова неприемлив като този, успява да опетни най-голямото спортно постижение в историята на испанския женски футбол“, се казва в изявлението.

След коментарите на Рубиалес в петък, президентът на Висшия спортен съвет на Испания (CSD), Виктор Франкос, каза, че съветът ще се опита да отстрани Рубиалес възможно най-бързо, като спазва надлежния процес.

CSD е автономен орган за вземане на решения към Министерството на културата и спорта на испанското правителство и има потенциалната власт да изисква отстраняването на Рубиалес. За да направи това обаче, органът трябва да изпълни редица необходими стъпки, включително подаване на жалба срещу него и делото да бъде изслушано пред съд.

Докато призна в петък, че трябва да се извини за действията си, Рубиалес описа призивите за оставката му като „лов на вещици“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР