Испанска телевизионна актриса предизвиква остра обществена полемика, след като използва

...
Испанска телевизионна актриса предизвиква остра обществена полемика, след като използва
Коментари Харесай

Майка и баба на едно бебе: Испанска актриса разпали дебат за сурогатството

Испанска телевизионна актриса провокира остра социална дискусия, откакто употребява сурогатна майка, с цел да извърши последното предпочитание на умрелия си наследник - да има дете, написа CNN.

Ана Обрегон оповестява за новороденото в публикация за списание " Hola! ", в която в детайли разказва по какъв начин е употребила сперма от сина си Алес, с цел да забремени сурогатна майка. Мъжът е умрял от рак през 2020 година на 27-годишна възраст.

Интересът към бебето е толкоз огромен, че друго списание, Letras, съумява да открие сурогатната майка от кубински генезис, която живее във Флорида и помества нейни фотоси на първа страница.

Историята провокира както правни, по този начин и етични диспути в Испания, където сурогатното майчинство е нелегално, а пробите от сперматозоиди могат да се употребяват за оплождане на овдовял сътрудник в границите на 12 месеца след гибелта на донора единствено с неговото категорично позволение.

Ана Обрегон съобщи пред Hola!, че бебето, момиченце, споделя се Ана Сандра, родено е на 20 март в Маями и ще има американски паспорт. Ще бъде записано в испанското консулство, преди да отлети за европейската страна дружно с баба си.

Обществени наблюдаващи сложиха под въпрос дали Обрегон има право да прекрачи испанската граница с бебе, родено по противозаконен съгласно националното законодателство способ. Но актрисата отговори, че има документи, доказващи, че е законно приета за майка на бебето в Съединени американски щати, а осиновяването на дете, родено в чужбина, е законно в Испания.

Въпреки че съгласно някои специалисти правната страна на обстановката е неразбираема, коментатори настояват, че е малко евентуално Обрегон да се сблъска с проблеми след завръщането си в родината.

Случаят обаче повдигна и морални въпроси по отношение на сурогатното майчинство. Испанското законодателство смята тази процедура за " форма на принуждение против дами ". Други слагат под въпрос изказванието на Обрегон, че извършва предсмъртното предпочитание на сина си.

" Струва ми се подозрително, че желанието на умрелия е било спермата му да бъде употребена за оплождане на яйцеклетка в тялото на жена в друга страна ", споделя професорът по философия Гонсало Веласко в изявление за радио Cadena Ser. " Изглежда много комплицирано ", добавя той, като оприличава събитията на роман на създателя на ужаси Стивън Кинг или на мелодраматичния режисьор Педро Алмодовар.

Вероника Фуманал, ръководител на Испанската асоциация за политическа връзка (ACOP), съобщи, че новината й е напомнила за мрачния ефирен сериал " Черно огледало ".

" Тя си е купила внучка със сперма от мъртвия си наследник ", споделя Фуманал в изявление за Cadena Ser, която слага под въпрос метода, по който Обрегон е обявила раждането на бебето. " Включи камерата право против себе си и продаде извънредното ", добавя Фуманал.

Обрегон се опита да потуши разногласието, като назова дебата " неуместен ", защото сурогатното майчинство е законно в доста страни по света. Тя е безапелационна, че сурогатното майчинство е " нормализирано " в Съединени американски щати и че няма диспути като в Испания.

" Това момиченце не е моя щерка, а внучка ", добавя актрисата. " Тя е щерка на Алес и когато порасне, ще ѝ кажа, че татко ѝ е бил воин. " Обрегон сподели също, че синът й Алес постоянно е желал огромно семейство и не изключва опцията процесът да се повтори, с цел да може бебето да има братче или сестриче.

Сега звездата възнамерява да издаде книга, в която споделя историята на сурогатното майчинство. Четивото ще излезе на пазара на 19 април.

68-годишната световна дама, която е омъжена за италианския благородник Алесандро Лекио и от години печели славата на обичана звезди от испанската телевизия, като е известна е най-много с присъединяване си в сериали, добавя CNN.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР