Испания ще поиска от Сената да отстрани каталунския лидер Карлес

...
Испания ще поиска от Сената да отстрани каталунския лидер Карлес
Коментари Харесай

Испания ще поиска отстраняване на Пучдемон и ще ореже функциите на каталунския парламент

Испания ще изиска от Сената да в профил каталунския водач Карлес Пучдемон и заместника му Ориол Жункерас и ще ограничи функционалностите на локалния парламент, сподели министър председателят Мариано Рахой след среща на кабинета, траяла три часа, на която се разиска бъдещето на Каталуня.

В четвъртък министър председателят Мариано Рахой разгласи, че поради референдума за самостоятелност, проведен от управляващите в Барселона, и подписаната декларация за обособяване от Испания страната ще задейства конституционна уговорка, която ѝ разрешава Каталуня да мине на директно ръководство до организирането на нови избори.

Администрацията на Каталуня ще продължи да действа като естествен орган, само че под упътванията на централното държавно управление и виновните от другите министерства. Ще се лимитират някои функционалности на Народното събрание като приемане на начинания, които опонират на статута на автономност, а държавното управление ще има право на несъгласие. " Не се приключва автономията , нито се отстранява (местното) държавно управление. Само се глобяват тези, които нарушават закона, " сподели Рахой. Той отхвърли да се ангажира с дата за нови избори: правният период е шест месеца, а той би желал вотът да се случи по-бързо, само че не и преди да " се отвори нов стадий, законността да се почита и да се възвърне благосъстоянието на хората... Моля да не напущат повече компании, на няма повече отлив на активи. "

" Член 155 се употребява единствено в изключителни случаи. Този път нямаше по какъв начин да го избегнем, тъй като никое държавно управление не може да одобри да се наруши законът, да се подменя и всичко това да става, с цел да може някои да наложан разпоредбите си на другите. Затова ще го задейства. "

Списъкът с съответни ограничения, макар обособени приключвания на информация, се смяташе за една от най-добре защитаваните секрети на испанския кабинет, а някои от предложенията, обсъждани от управляващите в Мадрид, се променяха всеки ден до съвещанието. То беше планувано в събота, с цел да може Рахой да взе участие в Европейския съвет в четвъртък и петък. Часове преди съвещанието в. " Вангуардия " писа, че проектът на Мадрид включва вдишване на надзор върху финансите, полицията и публичните медии. Така от позиция на държавното управление " няма да се приключи автономията на Каталуня ", а единствено ще се създадат стъпки към възобновяване на самостоятелните институции, които подкрепящите независимостта в Народното събрание са опорочили, действайки противоконституционно и приемайки закони, които висшите испански управляващи са оповестили за оскъдни. Представител на централните управляващи ще извършва отговорностите на Пучдемон и екипа му от съветници.

 Премиерът на Каталуня Карлес Пучдемон беше в централата на локалните управляващи в Барселона по време на съвещанието.
© Reuters

Премиерът на Каталуня Карлес Пучдемон беше в централата на локалните управляващи в Барселона по време на съвещанието.

" Имам усещането, че някои желаеха да се стигне дотук "

" Правителството се беше сложило отвън закона макар рекомендациите на Конституционния съд... и организира референдума, както всички знаят, без никаква демократична гаранция. Кулминацията беше на 10 октомври, когато се одобриха решенията (за независимост). " Премиерът напомни, че Пучдемон не е обяснил дали е оповестена независимостта или не и го укори, че в действителност не е желал разговор и е отхвърлял всички оферти, отправени преди допитването. Барселона твърди, че Мадрид е блокирал всички нейни опити за разговор. " Единственото, което направи, беше да престъпи закона и да вкара паралелна правда. И разговорът, за който говореше, не се практивуваше в Народното събрание в Каталуня. Диалогът отвън закона не е либерален. "

" Оставам с усещането, че някои желаеха да се стигне дотук - да задвижвам член 155. Няма да го настоявам изрично, само че имам това усещане. Защото не можеше да стане по-лошо. " Премиерът предизвести, че обратно на уверенията на локалните управляващи Каталуня автоматизирано ще напусне и Европейския съюз, и Световната комерсиална организация, в случай че стане самостоятелна, а дължи на търговията и туризма (включително в Евросъюза) към една трета от брутния си вътрешен артикул.
На продължителното съвещание на кабинета министрите споделиха, че ограниченията се постановат поради " неподчинението " на Барселона, а съгласно механически документ, забелязан от няколко испански издания, задачата е " да се подсигуряват и защитят свободата, сигурността и многообразието ", както и " институционалния неутралитет ". Казва се още, че хипотетично самостоятелна Каталуня би изгубила " от 25 до 30 % " от благосъстоянието си.

Междувременно на съвещанието на кабинета министри използваха и заложените в документа изречения, че " висшите държавни и парламентарни " институции на Каталуня са отговорни за " ясно изявено и съзнателно несъблюдение (на законови норми) посредством задействане на развой на обособяване " от Испания. В текста се приказва още за " бунтовно, редовно и умишлено непокорство " макар наредбите на Конституционния съд и " отменяне на закона ".
Прякото ръководство стартира на 28 октомври. След приемането от кабинета ограниченията ще се изпратят в Народното събрание. Сенатът, който би трябвало да утвърди отнемането на автономията, ще утвърди стъпката на 27 октомври. Във вторник Пучдемон ще би трябвало да се яви пред комисия в Сената и да ѝ изясни дейностите си от последните седмици. Ако в петък ограниченията бъдат утвърдени на съвещание на Сената, влизат в действие в събота.

 Испания ще изиска премахване на Пучдемон и ще ореже функционалностите на каталунския парламент
© Reuters

Немощта на държавния уред

В петък представители на Мадрид обявиха, представени от " Ел паис ", че са обезпокоени от опцията за действително влияние и степента, в която могат да се намесят в Каталуня - " държавният " уред в самостоятелната област се е свил фрапантно за последните 11 години с общо 5000 души, до момента в който " самостоятелният " се е нараснал с почти толкоз. Така да вземем за пример сега едвам 9% от обществената администрация в Каталуня работи за " националните " управляващи. Автономната администрация се състои от малко над 167 000 души, до момента в който локалната - от 84 450. Обратно, чиновниците, които работят директно за Мадрид, са съвсем 26 000. В останалите провинции този дял е 15-16% от всички служители, само в Страната на баските е към 10 на 100. За съпоставяне в Андалусия, най-голямата испанска провинция, делът е 19%.

Затова управляващите в Мадрид не знаят дали ще имат административния потенциал да поемат контрола на част от секторите, които до момента Каталуня е употребила самостоятелно. " Проблемът е, че в продължение на доста време някои работеха, с цел да отстранен структурите на страната в Каталуня, " споделя вицепремиерът и вътрешен министър на Испания Сорая Саенс де Сантамария.

Нагласите в Каталуня

" Нищо декларация за самостоятелност, нито член 155 " - по този начин обобщава испанският в. " Ел периодико " настройките в самостоятелната област за това какво би трябвало да се направи, с цел да се позволи рецесията. Според проучване на каталунския Кабинет за обществения проучвания и публично мнение 68.6% от респондентите в Каталуня считат, че би трябвало се свикат нови избори, с цел да се реши казусът. Тази опция се отхвърля единствено от 27.4 на 100 от запитаните.

Привържениците на независимостта са разграничени, с нежно болшинство (48%) за предпочитащите нови избори и 47%, които считат, че вотът не трябва да се състои. Малко по-голямо е преимуществото (55.6%) на тези, които не считат, че референдумът оправдава едностранното оповестяване на самостоятелност, до момента в който 40% считат, че той е задоволително съображение. Това включва един от всеки 10 последователи на отделянето.

В средата на седмицата източници от държавното управление споделиха за няколко испански медии, че Мадрид има подготвеност да размишления за член 155, в случай че управляващите в Барселона решат да насрочат избори.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (77)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР