Испания ще намали таксите за включване и данъчното облагане за

...
Испания ще намали таксите за включване и данъчното облагане за
Коментари Харесай

Испания с извънреден пакет от мерки заради високите цени на тока


Испания ще понижи таксите за включване и данъчното облагане за свръхпечалба в новите контракти за доставка на електрическа сила, заяви през днешния ден държавното управление, представено от Ройтерс. Тези ограничения са част от мултимилиарден ексклузивен пакет, целящ да смекчи въздействието върху бизнеса и потребителите на по-високите цени на електрическата енергия.

Кабинетът е одобрил през днешния ден пакета от облекчени заеми и директна помощ на стойност 16 милиарда евро, който в началото бе разгласен за понеделник. Той включва и ограничения за таван на наемите и предизвиква заетостта при младежите и дамите.

Целта е цените на електрическата енергия да бъдат допустимо най-ниски, сподели на конференция след седмичното съвещание на държавното управление министърката на стопанската система Надя Калвиньо Сантамария.

При представянето на пакета, който влиза в действие от 1 април за период от три месеца, министърката на екологичния преход и демографските въпроси Тереса Рибера Родригес съобщи, че Испания ще отпсуне към 2,5 милиарда евро за понижаване на таксите за интерконекторните връзки за консуматори с висок разход на електрическа енергия.

Покачването на цените на електрическата енергия, влошено в допълнение от съветската инвазия в Украйна, е провокирало широкоразпространено обществено неодобрение, което държавното управление в Мадрид пробва да смекчи.

Тереса Риберо добави, че от 2023 година кабинетът ще предизвиква енергийните снабдители да продават електрическа енергия на компании на двустранна основа и да заобикалят пазара на едро в опит за редуциране на разноските.

От общия пакет, по-голямата част от който би трябвало занапред да бъде утвърден от Европейската комисия, 6 милиарда евро ще са за директна помощ и за понижаване на налозите, което е повече от средствата в пакета за пандемията от Ковид-19, а останалите 10 милиарда евро за таван на цените на газа. 

Министрите към момента завършват детайлите на по този начин нареченото " иберийско изключение ", позволено от Европейски Съюз, което ще разреши на Испания и Португалия да сложат таван на цените на газа.

Управителят на Испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос съобщи по-рано, че сегашната енергийна рецесия би трябвало да бъде преодоляна посредством обединен европейски отговор с сливане на разноските поради по-слабия или стеснен фискален потенциал на някои европейски страни, в това число Испания. 

На този декор централният банкер акцентира, че испанският избавителен пакет би трябвало да е единствено краткотрайна мярка, с цел да се избегне несъразмерното обременяване на държавните финанси. Въпреки че испанският държавен дълг е намалял до 118,7 на 100 от брутния вътрешен артикул по отношение на 120 на 100 през 2020 година, той е бил много над междинните за Европейски Съюз 97,7 на 100 през третото тримесечие, съгласно данните на Евростат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР