Испания се съгласи да признае паспортите на Косово, съобщи вицепремиерът

...
Испания се съгласи да признае паспортите на Косово, съобщи вицепремиерът
Коментари Харесай

Испания призна паспортите на гражданите на Косово

Испания се съгласи да признае паспортите на Косово, заяви вицепремиерът на Косово Бесник Бислими, представен от Франс прес. Преди това Испания беше една от петте страни от Европейски Съюз, които не признаваха документите на балканската страна, предава Българска телеграфна агенция.

„ Добрите вести не престават за нашите жители и за нашата страна ", написа през вчерашния ден Бислими в обява във Facebook.

Той уточни, че въпреки „ безвизовото пътешестване " да е почнало неотдавна – на 1 януари, Испания към този момент е една от страните в Шенгенското пространство, към които жителите на Косово могат да пътуват свободно единствено с паспорт.

Министърът на външните работи и диаспората на Косово Доника Гервала-Шварц също означи събитието в обществената медия Екс (бивш Туитър), като съобщи, че „ Кралство Испания признава елементарните паспорти на Република Косово от 1 януари 2024 година ".

Гървала обаче обърна внимание, че „ тази смяна по никакъв метод не съставлява публично признание на Косово като самостоятелна страна " от страна на Мадрид.

Словакия, Кипър, Румъния и Гърция също не признават Косово, чието население наброява 1,8 млн. души. Страната, която разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, е приета от останалите 22 страни членки на Европейския съюз.

Косово е последната от шестте страни от Западните Балкани, която получи позволение за унищожаване на визите. На 18 април 2023 година Европейският парламент взе решение за анулация на визовия режим за жителите на Косово, а през октомври председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен удостовери, че въвеждането на безвизовия режим за Косово ще влезе в действие от 1 януари.

Преди това жителите на Косово имаха право да посещават без виза общо 14 страни по света.

Към днешна дата повече от 100 страни са признали независимостта на Косово, в това число и Съединени американски щати. Съюзниците на Сърбия обаче – Русия и Китай, не признават страната.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР