Испания продължава да разследва Барселонагейт – информацията, че бившият премиер

...
Испания продължава да разследва Барселонагейт – информацията, че бившият премиер
Коментари Харесай

"Барселонагейт" още се разследва в Испания, заяви Елена Йончева

Испания продължава да проверява Барселонагейт – информацията, че някогашният министър председател Бойко Борисов е забъркан в пране на пари посредством имотна договорка. Скоро ще има вести по случая. Това сподели Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в предаването „ Денят с Веселин Дремджиев “ по TV1, оповестиха от пресофиса на евродепутата. Като депутат и публицист тя огласи следствието по Барселонагейт през 2018 година и подаде сигнал в българската прокуратура.

„ Изпратих две писма до испанския основен прокурор, последното преди месец, на което получих отговор “, заяви Елена Йончева в изявлението на Веселин Дремджиев.

Тя съобщи, че е сигурна, че идващите държавни управления ще стартират промени в редица сфери – правосъдната, медийната и други. По думите ѝ без промени в метода, по който България съблюдава върховенството на закона, страната, както и всяка страна членка в Европейски Съюз, е застрашена от прекъсване на европейските средства. Правилото за финансиране под изискване влезе в действие от началото на 2021 година, само че Европейската комисия към момента не го е приложила. Ако това не се случи скоро, е допустимо Европейският парламент (ЕП) да заведе дело за безучастие. Елена Йончева дружно с други европейски депутати подписаха декларация с това предизвестие. Темата ще се разисква по време на пленарното съвещание идната седмица.

Това е борба, би трябвало да сме дейни, сподели тя, когато напомни решението от петък Европейският парламент да изпрати задача в България, с цел да изследва обстановката на място. Предложението беше подкрепено от всички членове на мониторинговата група за народна власт на Екологичен потенциал. В 14-членния й състав Елена Йончева е единственият представител на България. Другият представител на социалистите е Катарина Барли, зам.-председател на Екологичен потенциал и някогашен министър на правораздаването на Германия.

Мониторинговата група е нещо като група за бързо реагиране за страни членки, в които има проблеми с демокрацията. Първата й задача беше в Малта след убийството на журналистката Дафне Галиция. Вследствие на заключенията й, министър председателят на Малта подаде оставка.

Мисията в България ще е през септември или октомври 2021 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР