Испания преживя най-горещия месец май от десетилетия. През изминалите дни

...
Испания преживя най-горещия месец май от десетилетия. През изминалите дни
Коментари Харесай

Национален парк се превръща в пустиня

Испания претърпя най-горещия месец май от десетилетия. През миналите дни тук-там температурите надвишиха 40 градуса. Фермерите предизвестяват, че е застрашена реколтата.

Доняна - до неотдавна националният парк в Испания беше определян като парадайс. 100 хиляди хектара с лагуни, блата, гори и дюни. Земя, над която минава и пътя на доста от прелетните птици стартира, от ден на ден да наподобява на пустиня.

" Паркът се дефинира като влажна зона. Но това, което имаме е суша. Земя, превърната в пустиня. В Доняна към този момент няма вода ", споделя Хуан Ромеро, представител на правозащитна организация.

Край Доняна се намират най-големите ферми за ягоди, освен в Испания, само че и в цяла Европа. Там годишно се създават 300 000 тона ягоди, което е към 90 % от цялата продукция на страната. В доста ферми, обаче, кладенците за вода са противозаконни.

" Прекомерното потребление на подземните води унищожава влажните зони на Доняна. Нуждаем се радикални промени, които би трябвало да включват и затварянето на кладенците. Но това би трябвало да го създадат управляващите " сподели Ромеро.

Според природозащитни организации над 1900 хектара се напояват от противозаконни кладенци. ЮНЕСКО прикани за незабавни дейности. Паркът е листата на зищетени зони на международната организация. Европейският съюз също насочи остри рецензии към Испания и прикани страната да опазва екосистемата си. Според прогнозите на учените, в случай че не бъдат се вземат ограничения за запазване на Доняна - паркът ще стане пустиня.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР