Испания подготвя програма за подпомагане на милиони младежи да напуснат

...
Испания подготвя програма за подпомагане на милиони младежи да напуснат
Коментари Харесай

Испания дава на младите имоти, за да излетят от майчиното гнездо

Испания приготвя стратегия за подкрепяне на милиони младежи да изоставен дома на родителите си и да наемат личен парцел, като им предложи изоставени или попаднали под забрана парцели, когато пазарът се срина преди десетилетие, съобщи Ройтерс, представена от " 24 часа ".

Повишаващите се цени на наемите са измежду главните тематики за локалните избори на 28 май и за парламентарните по-късно през годината. Едва 16 на 100 от младежите в Испания живеят независимо по отношение на 32 на 100 в Европа, по данни на изследователската организация " Обсерватория за равноправност " (Observatory of Emancipation).

Тази седмица държавното управление в Мадрид разгласи, че ще преобразува 50 000 парцела под забрана, държани от испанската " неприятна банка " " Сареб " (Sareb), в домове за отдаване чартърен на търпими цени.

Същевременно в Народното събрание беше контрактуван проектозакон, по силата на който да бъде натрапен таван на растежа на наемите в региони, където повишаването през последните месеци е било доста.

Министърът на стопанската система Надя Калвиньо разгласи, че държавното управление се пробва да усили броя на общинските жилища. В Испания те са едвам 300 000, или 3 на 100 от всички, по отношение на към 9 на 100 в Европейски Съюз като цяло.

" Младите, а и освен те, не могат да заплащат, с цел да наемат апартамент ", уточни Ракел Санчес, министърът, отговарящ за жилищното строителство, представяйки проекта за превръщане на " токсичните " активи на банка " Сареб ". " Смятаме, че мярката, която предлагаме, ще проработи, а готвим и други сходни ".

Скъпите наеми са сериозен проблем на Балеарските и Канарските острови, както и по средиземноморския бряг на Испания, където парцелите, предлагани за малко наемане от туристите, доминират на пазара. В Малага, да вземем за пример, през първото тримесечие на годишна база наемите са поскъпнали с 20,4 на 100, а наличността е спаднала с 27 на 100, по данни на уеб страницата за търсене на парцели Idealista.com.

Според Антонио Гараменди, президент на испанската Асоциация на работодателите (CEOE), обаче проектозаконът е " популистки и интервеционистки " и няма да реши казуса с високите цени на наемите, а единствено " ще провокира противоположната реакция ".

Предлагането на парцели под забрана е по-скоро политика за привличане на гласове, а не решение на казуса с дефицита на жилища, защото множеството от тях се намират в така наречен " призрачни " градове, в които никой не желае да живее, споделя Хавиер Диас Искердо, заможен анализатор към банка " Рента 4 ". " Защо просто не ме улеснят да живеят в дом, който самичък избера ", пита той.

Банка " Сареб " беше основана през 2012 година, с цел да поеме над 50 милиарда евро под формата на недвижими парцели и други токсични активи от някогашните спестовни банки, банкрутирали под натиска на спукването на имотния балон в страната.

Макар и държавното управление да твърди, че ще обезпечи 50 000 жилища за отдаване чартърен, в действителност налични и подготвени да одобряват жители са не повече от 9000, твърди Ройтерс. В допълнение са посочени 112 имота, върху които могат да бъдат издигнати още 10 000 нови домове, а след това още 5000.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР