Испания отпразнува националния си празник на фона на кризата с

...
Испания отпразнува националния си празник на фона на кризата с
Коментари Харесай

Испания отпразнува националния си празник на фона на каталунската криза

Испания отпразнува националния си празник на фона на рецесията с Каталуния. 

На 12 октомври испанците празнуват идването на Христофор Колумб в Новия свят през 1492 година

Хиляди каталунци означиха деня с шествие в Барселона, като желаеха Каталуния да остане част от Испания.

В шествието са се присъединили към 65 000 души. 

Участниците развяваха испански и каталунски флагове и викаха " Да живее Испания " и " Аз съм испанец ", заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Насловът на шествието беше " Каталуния да. Испания също ", в поддръжка на каталунската автономност, само че вътре в Испания.

 Снимка: AP

Един служител на реда е леко потърпевш, откакто се намесил, с цел да раздели две групи протестиращи, влезнали в сблъскване на централния площад.

Отделен митинг на към 200 поддръжници на крайната десница и испански националистически организации приключи на хълма Монтжуик с речи и изгаряне на неофициалния байрак, трансформирал се в знак на каталунските сепаратисти.

В Мадрид бойци и полиция участваха в церемониал пред крал Фелипе Шести във връзка националния празник на страната. Монархът, съпроводен от брачната половинка си Летисия и наследничките на испанския трон - принцесата на Астурия Леонор и инфанта София - се появи обществено за първи път от 3 октомври, когато по отношение на каталунската рецесия прикани да бъде възобновен конституционният ред.

Министерството на защитата реши тазгодишния празничен девиз да гласи " Горди, че сме испанци ". То реши също на тържествата да бъде почетена паметта на 16-те жертви на терористичните актове в Барселона и Камбрилс през август.

Поради това на парада бяха поканени да участват дипломати от страните, чиито жители бяха убити при офанзивите: Австралия, Аржентина, Белгия, Англия, Германия, Италия, Канада, Португалия, Съединени американски щати.

Някои кметства в Каталуния оповестиха, че през днешния ден няма да честват и ще работят както нормално.

Празникът беше засенчен от случай с паднал боен аероплан след присъединяване в парада. Пилотът е умрял. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР