Испания може да използва конституционните си правомощия и да отмени

...
Испания може да използва конституционните си правомощия и да отмени
Коментари Харесай

Мадрид се закани да отнеме автономията на Каталуния


Испания може да употребява конституционните си пълномощия и да анулира краткотрайно автономията на Каталуния, в случай че районният парламент едностранно разгласи самостоятелност, предизвести испанският министър на правораздаването Рафаел Катала, представен от осведомителните организации. Член 155 от главния закон на страната дава право на централното държавно управление да анулира краткотрайно самостоятелните пълномощия на управляващите на районите. " Наше обвързване е да разгадаем проблемите и ще го създадем, макар че това включва някои ограничения, които може да са неприятни ", добави той.

Лидерът на опозиционното придвижване " Сиудаданос " Алберт Ривера също прикани премиера Мариано Рахой да инициира процедура за използването на член 155 от Конституцията на страната. Според Ривера, който е роден в Барселона, само че счита допитването за нелегално, активирането на член 155 е належащо, с цел да се попречи на едностранното оповестяване на самостоятелност от региона. В късния следобяд през вчерашния ден министър-председателят трябваше да се срещне с Ривера и с водача на опозиционната Социалистическа партия Педро Санчес, който също изрази терзания, че " териториалната целокупност на Испания е в заплаха ". Кралят Фелипе Шести резервира безмълвие.

Каталунският водач Карлес Пучдемон разгласи късно в неделя, че 90% от гласувалите на референдума в неделя са подкрепили отделянето на региона от Испания. " Каталунците извоюваха правото да имат самостоятелна страна ", съобщи той в особено послание. Пучдемон изясни, че до няколко дни резултатите от референдума ще бъдат импортирани в районния парламент, с цел да може той да приложи закона за референдума. Според наредбата региона може да разгласи едностранно самостоятелност, в случай че болшинството гласоподаватели се произнесат за обособяване от Испания. Пучдемон разгласи, че е належащо интернационално ходатайство за решение на рецесията с Мадрид, който счита референдумът за противозаконен. 

Говорителят на каталунската власт Жорди Турул сподели, че в референдума са взели участие 2.26 млн. души и 2.02 млн. са дали своят вот за самостоятелност. Активността е била 42.3%. Бюлетина с " не " са подали 7.9% от гласувалите, празните бюлетини са 2%, а невалидните - 0.9 на 100. Тези резултати не са изненада, защото се очакваше доста съперници за отделянето от Испания да не вземат участие в гласуването. Проучванията на публичното мнение сочеха към 40 на 100 поддръжка за независимостта. 

Каталунската власт разгласи, че образува специфична комисия, която да проверява репресиите на изпратената от Мадрид полиция в Каталуния. Според каталунските управляващи към 900 души са потърпевши при конфликтите, целящи да попречат на провеждането на вота. Премиерът Рахой пък похвали дейностите на испанската полиция. " Нямаше референдум за самостоятелност в Каталуния. Върховенството на закона остава с цялата си мощ ", съобщи министър председателят в тв послание. Според него силите за сигурност " извършиха задължението си " в Каталуния и " реализираха поръчението на правораздаването ", което забрани референдума./ segabg.com

Важно! Това дълго време никой не ни го е казвал, а е толкоз значимо! Никога не носете облекла, които са били..

Влез и виж!



Влез в този момент в най-бързорастящата група в България. Присъедини всички свои другари във "Фейсбук " -

ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко свободно!

https://www.facebook.com/groups/157731821468957/



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР