Испания и Португалия ще съхраняват по-голямата част от запасите на

...
Испания и Португалия ще съхраняват по-голямата част от запасите на
Коментари Харесай

Иберийският полуостров става хранилището на втечнен газ на Европа

Испания и Португалия ще съхраняват по-голямата част от запасите на полутечен природен газ в Европейски Съюз.

Това излиза наяве от обява в на висшия представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел.

„ Трябва да ускорим работата за по-доброто консолидиране на европейския пазар на Иберийския полуостров, който сега е остров на тока в Европа, тъй като има по-голям потенциал за запазване на полутечен природен газ, в сравнение с другите европейски страни. Тези старания могат да имат триумф, в случай че влагаме в връзките с евентуални снабдители на полутечен природен газ не като нещо краткосрочно, а като част от нашия интерес в развиването на по-стратегически връзки, като работим и за възобновими източници като водорода и слънчевата сила “, написа Борел.

Заедно с еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон той отпътува за Вашингтон. Днес двамата ще вземат участие в съвещанието на Енергийния съвет „ САЩ-ЕС “.

Съединени американски щати са основният снабдител на полутечен природен газ за Европа, напомня посланик номер 1 на Европейски Съюз. Двете страни работят интензивно за сигурността на тези доставки през идващите месеци.

Същевременно Европейски Съюз води диалози с Норвегия, Катар, Азербайджан, Алжир и други страни за разширение на доставките на този тип гориво.

Русия и преди е употребила енергоснабдяването с политически цели, напомня Жозеп Борел. През последните седмици, въпреки да тя да извършва прецизно уговорките си по контракт, „ Газпром “ отхвърли спомагателни доставки за попълване на хранилищата в Европейски Съюз. Това съгласно висшия представител е изнервило в допълнение пазара.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР