Испания и Мароко може и да са държави-съседки, но все

...
Испания и Мароко може и да са държави-съседки, но все
Коментари Харесай

От Европа до Африка на релси и под вода - първият подводен влак, който ще свързва континентите

Испания и Мароко може и да са държави-съседки, само че въпреки всичко се намират в разнообразни континенти и с цел да стигнем от едната от другата, е належащо да пътуваме или по въздух, или по суша и вода.
 Dogu Express - 30-часовото пътешестване с трен, което ни демонстрира една друга Турция
30-часовият жп маршрут, който ни демонстрира една друга Турция

Пътуване като никое друго

Докато полетът трае напълно търпимите два часа, то другият метод за превоз лишава повече от 12 часа и промяната на автомобил и ферибот. В идващите години обаче се чака пътуващите от Испания до Мароко и назад да могат да употребяват и още един метод да напредване, а точно - железниците.

Всъщност построяването на подводни тунели, свързващи Южна Европа със Северна Африка, е било препоръчано за първи път още през 1979 година Две години по-късно Испания и Мароко стартират да изследват дали тази концепция е осъществима. В последна сметка тя по този начин и не е осъществена.

Сега обаче управляващите в двете страни имат добра причина да възобновят плана, тъй като през 2030 година следва Световно състезание по футбол, което би трябвало да се организира в Португалия, Испания и Мароко. Предвид идното събитие, от африканската страна към този момент са оповестили, че още веднъж стартират изследването за осъществимостта на плана, в това число и пресмятане на разноските за строителство и логистиката, написа The Telegraph.

През последната година както министърът на превоза на Мароко, по този начин и на Испания, са провели срещи, след които към този момент има отпуснати средства за пускане на изследвания за осъществимостта на плана.

Ако подводният железопътен тунел в действителност се осъществя, това ще бъде първата директна железопътна връзка сред Африка и Европа. По този метод ще се улесни пътуването от Испания до Мароко, като маршрутът Мадрид-Казабланка ще лишава към пет часа и половина.

Конкретно влакът, който ще минава през подводния железопътен тунел ще свърже град Пунта Палома, Испания с Малабата, Мароко. Общата железопътна линия сред двете станции ще бъде дълга съвсем 42 километра, с малко повече от 27 километра коловоз, преминаващ през подводния тунел. На най-ниската си дълбочина тунелът ще се намира на съвсем един километър под морското ниво.

Ако бъде издигната, влаковата линия ще транспортира до 12.8 милиона пасажери сред континентите всяка година. Общата стойност на плана остава незнайна, само че се допуска, че е към седем и половина милиарда $.
 Stourbridge branch line - какъв брой къса е най- късата жп линия в Европа
Малко над километър - най-късата жп линия в Европа

Но има различен рекордьор в международен мащаб

Въпреки че няма избран краен период за проучвателната фаза или пък по кое време планът може да получи зелена светлина, в идеалния случай железопътната линия би била в употреба до 2030 година, написа Conde Nast Traveler.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР