Испания гласува на предсрочни парламентарни избори днес. Те бяха свикани

...
Испания гласува на предсрочни парламентарни избори днес. Те бяха свикани
Коментари Харесай

Испания решава днес кой ще управлява страната

Испания гласоподава на предварителни парламентарни избори през днешния ден. Те бяха свикани от премиера Педро Санчес, откакто ръководещата социалистическа партия загуби локалните избори през май.

Прогнозите са, че нито една партия няма да има болшинство. 

 

Вотът се организира 5 месеца прибързано. 

 

Предварителните изследвания демонстрират, че левицата и Санчес е по-вероятно да изгубят вота. На това разчита и десницата в страната, която от дълго време не е била на власт.

 

Социолозите дават преднина на Народната партия на Алберто Нюнес Фейхоо. Малко е евентуално обаче тя да получи цялостно болшинство за независимо ръководство.

 

Затова големият избирателен въпрос в Испания е дали умерената десница ще направи коалиция с крайнодясната партия " Вокс ". Ако това се случи, има късмет извънредно десни да са във властта за първи път след рухването на режима на Франко в Испания.

 

Народната партия и " Вокс " си сътрудничат в локалната власт след извършените през май локални избори в страната.

 

В платформата на " Вокс " е залегнало отричане на климатичните промени, крайнодесни политики във връзка с ЛГБТИ, твърда позиция по миграционния въпрос. Лидерът на партията Сантяго Абаскал също така към този момент предизвести Фейхоо, че цената на поддръжка на неговата партия за Народната партия в Народното събрание ще бъде присъединяване в бъдещо държавно управление.

 

Два милиона и половина испанци към този момент гласоподаваха по пощата, каквато алтернатива дава законодателството. Право на грас в страната имат общо 37,5 милиона души.

 

Единствена опция на бъдещо държавно управление на Народната партия и " Вокс " е запазването на власт на актуалната лява коалиция, формирана през 2020 година В нея вземат участие социалистите на Санчес и крайната левица в лицето на обединението " Сумар ", ръководена от досегашната министърка на труда Йоланда Диас.

 

Евентуален напредък на крайната десница на този избор в Испания ще последва възхода на крайните десни партии на други места в Европа - като " Италиански братя ", които ръководят от 9 месеца в Италия, " Национален общ брой ", които са съществена опозиционна партия в долната камара на Народното събрание на Франция, " Шведски демократи ", подкрепящи държавното управление в Швеция, " Финландците ", които са в ръководещата коалиция във Финландия, както и " Алтернатива за Германия ". Последната групировка завоюва локална власт, само че още не е в държавното управление на страната.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР