Испания е изправена пред политическа криза, след като вчерашните неубедителни

...
Испания е изправена пред политическа криза, след като вчерашните неубедителни
Коментари Харесай

Десните спечелиха в Испания, но нямат мнозинство за правителство. Страната е пред политическа криза

Испания е изправена пред политическа рецесия, откакто вчерашните неубедителни предварителни парламентарни избори оставиха партиите от десницата и левицата без явен път към съставянето на ново държавно управление, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Консервативната Народна партия завоюва изборите, само че не съумя да оправдае очакванията си да реализира доста по-голяма победа, която да докара до премахване на премиера социалист Педро Санчес. Вместо това партията, водена от претендента Алберто Фейхоо, се показа под упованията на множеството предизборни допитвания.

Въпреки че Испанската социалистическа работническа партия на Санчес приключи на второ място, тя и нейните съюзнически партии отпразнуваха този резултат като победа, защото обединените им сили биха имали малко повече места в Народното събрание спрямо Народната партия и крайната десница. Коалицията, която би могла да поддържа Санчес, би получила общо 172 места, а десният блок зад Фейхоо - 170.

По-малката от предстоящата разлика в резултатите наподобява ще докара до продължаващи седмици наред политически разногласия и неустановеност по отношение на бъдещото управление на страната. Следващият министър-председател на Испания ще бъде гласуван едвам откакто депутатите заемат местата си в новия Конгрес на депутатите.

Но и възможностите Санчес да получи поддръжката на 176 депутати - безспорното болшинство в долната камара на испанския парламент, належащо за сформиране на държавно управление, не са огромни.

Разнопосочните резултати накараха твърдолинейната каталунска сепаратистка партия " Заедно за Каталуния " на Карлес Пучдемон да се трансформира в евентуален политически коз за Санчес. Но в случай че партията изиска да бъде извършен референдум за самостоятелност на североизточната самостоятелна област Каталуния, това евентуално ще бъде прекомерно висока цена за премиера социалист.

След преброяването на 98 % от гласовете Народната партия е на път да получи 136 места. Дори с 33-те места, които крайнодясната партия " Вокс " би могла да получи, и едно място, което би могла да вземе от друга съюзническа партия, на Народната партия към момента няма да доближат 7 места, с цел да има безусловно болшинство.

Испанската социалистическа работническа партия е на път да получи 122 места, с две повече от досегашните. Но Санчес евентуално ще може да употребява и 31-те места на своя млад съдружен сътрудник, обединението " Сумар ", както и няколко по-малки сили, с цел да може най-малко да вземе повече места от тези на десните партии.

Дори и да се стигне до нови избори, Санчес може да добави тази изборна нощ към следващото завръщане в своята кариера. 51-годишният Санчес трябваше да се изправи против редовите социалисти, с цел да се върне отпред на своята партия преди през 2018 година да завоюва вота на съмнение и да в профил предшественика си от Народната партия.

Лидерът на консервативната Народна партия Алберто Фейхоо сподели, че има право да сформира държавно управление като партията, получила най-вече гласове на изборите, и добави, че се " гордее " с нейната първа победа на парламентарни избори от 2016 година насам.

" Ние спечелихме изборите, на нас се поставя да съставим държавно управление, както постоянно е ставало при демокрацията в Испания ", сподели той, обръщайки се към своите поддръжници, развяващи испански флагове.

Фейхоо концентрира акцията на Народната партия не върху това какво ще направи като министър-председател, а по-скоро нападна по този начин наречената от него ненадеждност на Санчес. Но тактиката му се провали. Изглежда социалистите и другите леви партии мотивираха своите гласоподаватели, внушавайки им боязън, че антифеминистката и ултранационалистическа партия " Вокс " ще бъде на власт като младши член на една бъдеща коалиция с Народната партия, показва Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че вероятно съдружно държавно управление сред Народната партия и " Вокс " би означавало, че още една страна членка на Европейски Съюз би се насочила твърдо надясно - наклонност, която в последно време се следи в Швеция, Финландия и Италия. Държави като Германия и Франция са загрижени какво би предвещавала сходна смяна за политиката на Европейски Съюз в региона на имиграцията и климата.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР