Испания е готова да направи качествен скок във военната си

...
Испания е готова да направи качествен скок във военната си
Коментари Харесай

Испания е готова да прати танкове “Леопард” на Украйна

Испания е подготвена да направи първокласен скок във военната си поддръжка за Украйна против съветската инвазия съгласно източници от държавното управление, представени през днешния ден от в. “Ел Паис”.

Ако до момента доставяше на Киев коли, муниции, средства за самостоятелна отбрана и леки оръжия, в този момент кабинетът на социалиста Педро Санчес приготвя доставката на тежко въоръжение - зенитни ракети и танкове “Леопард”, както и главно образование на украинските военни да си служат с тях.

Министерството на защитата към този момент е финализирало доставката в Украйна на батарея зенитни ракети Shorad Aspide, които испанската войска е заменила с друга по-модерна система, написа вестникът.

Испанското държавно управление също е готово да достави на Украйна танкове от модификацията Leopard A4, които от десетилетие са консервирани като военновременен запас в логистичната база на испанската войска в Сарагоса.

Тези танкове са част от партида от 108 използвани единици, които Германия е продала на Испания през 1995 година като въведения към контракт за произвеждане на “Леопард” в Испания. Испанското министерство на защитата е считало да ги преобразува в инженерни машини, само че заради дефицит на средства е предпочело да ги консервира и прибере на склад, като краткотрайно в профил от тях елементи и консумативи с лимитирана продължителност - батерии, масла.

Източници от испанската защита, представени от “Ел Паис”, са пресметнали, че 40 такива танка могат да бъдат рехабилитирани и доставени на украинската войска. Освен това Испания е предложила на Украйна да образова военните ѝ да боравят с тези танкове. Според източници на вестника първичното образование ще се организира в Латвия, където испанската войска е разположила контингент от 500 бойци с шест танка “Леопард 2E” в границите на интервенция на НАТО за разширено наличие по източния фланг на алианса.

Във втората си фаза образованието на украинските танкисти към този момент ще се прави на испанска територия, са допълнили същите източници на “Ел Паис”.

Програмата ще разреши да се ускорят проектите за подготовка на украинската войска, за оборудвана с съвременни танкове, които да съперничат на актуалния съветски Т-90. Засега подобен център на образование има единствено в Германия.

Европейското интернет издание на “Политико” през днешния ден отбелязва, че макар че Испания създава с немски лиценз танкове “Леопард”, държавното управление ѝ ще би трябвало да изиска от Берлин позволение за реекспорт, тъй като машините, които е набелязало като военна помощ, са импортирани от Германия.

Това може да сложи под напън немското държавно управление, което до момента се въздържа да изпраща такива танкове на Украйна, като е помолило Гърция и Полша да ѝ пратят съоръжение от руските времена вместо съвременни немски танкове.

Германското канцлерство, външно и отбранително министерство не са коментирали незабавно тематиката.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР