Испания е футболна нация. Реал (Мадрид) е №1 по успехи

...
Испания е футболна нация. Реал (Мадрид) е №1 по успехи
Коментари Харесай

Лопетеги, който не може да бъде хулен

Испания е футболна нация. Реал (Мадрид) е №1 по триумфи в Европа. В последните повече от 10 години локалните клубове господстват в шампионатите на Стария континент. " Кралете ", Барселона, Севиля, Атлетико (Мадрид) и Валенсия печелят всичко - Шампионска лига, Лига Европа, Суперкупа на Европа, Световно клубно състезание... Националният тим на Испания постоянно е разполагал с отлични, невероятни футболисти, дарени с гений. Но огромните триумфи липсваха, изключвайки домашния успех на второто Европейско състезание през далечната 1964-а година. И по този начин до 2008-а, когато стартира 5-годишната надмощие на Ла Фурия. В този интервал иберийците завоюваха две следващи Европейски шампионати и стигнаха своя футболен Еверест - купата от Световното в ЮАР през 2010-а. Началото сложи починалият към този момент Луис Арагонес, с който Испания победи на Евро 2008. Друг умел експерт - Висенте дел Боске, донесе трофеите от Мондиала в Африка и Евро 2012. За да последва приземяването - отпадане още в групите на Световното в Бразилия през 2014-а година и на 1/8-финалите от Евро 2016 във Франци. Дел Боске си потегли, само че с изключение на супер футболисти, Испания има и доста положителни експерти. Въпросът беше на кого от всички тях ще се спрат ръководителите на футбола в страната...

 Испания завоюва група G, Италия ще играе на бараж
Испания и Италия не позволиха изненади в последните си мачове от група " G "

Македония продължава с положителните си игри

Решението беше изненадващо за мнозина. На 21 юли 2016-а година отпред на тима застана тогава 49-годишният някогашен вратар на Реал (Мадрид) и Барселона - Хулен Лопетеги. Какво му е изненадващото, откакто е играл в двата колоса, биха попитали някои... Играл е мощно казано. Като футболист има едвам един мач за родния си клуб Реал и пет за огромния противник на " белите " - Барселона. Записва най-вече срещи за Райо (112) и Логронес (107). Слага завършек на кариерата си във Валекас през 2002-ра година.

 Снимка 316968
Източник:

Да, не е измежду най-успешните футболисти. Но да забележим какво направи като треньор досега, в който пое Ла Фурия, което е надалеч по-важно. Още през 2003-та, малко след края на спортната си кариера, Лопетеги се зае с треньорство, ставайки асистент в националния тим на Испания до 17 години. Същата година реши, че към този момент е подготвен да поеме тим и подписа със знаковия за кариерата си на терена Райо. От 11 мача завоюва единствено два. В още толкоз приключи наедно. Останалите 7 изгуби... 18.18 - това е процентът успеваемост на Хулен в този отбор. Другият му клубен тим е португалският гранд Порто. От 2014-а до 2016-а изведе " драконите " в 77 мача. Спечели 53 от тях, загуби единствено 9. Трофей не подвигна...

 Снимка 316936
Източник:

Още се чудите за какво беше определен за селекционер на Испания и дали шефовете на футбола там не са взели решението " на градус "? Не! Изглежда е добре премислено и то още по времето на Висенте дел Боске. Защото огромна детайлност е, че Хулен Лопетеги води испанските представителни отбори до 19, 20 и 21 години, преди да поеме към Порто. И реализира огромни триумфи - завоюва купите от Европейските шампионати до 19 и 21 години. Най-много реализира при младежите до 21 години. Освен въпросната купа, Лопетеги не загуби мач. Балансът му там е 19 срещи, 18 победи и 1 тъждество. При голова разлика 62:13. С него Ла Фурия мина по два пъти през Германия и Италия - " чисти " победи с 1:0 и 2:0 над немците, 3:1 и 4:2 над Скуадрата... Бяха разгромени Хърватия с 6:0, Дания с 5:0, Холандия с 3:0...

 Хулен Лопетеги: Важното е, че победихме
Лопетеги: Важното е, че победихме

" Не беше елементарно, само че значимото е, че взехме трите точки "

Снощи Испания победи с 1:0 Израел като посетител с пробен състав. " Червените " към този момент бяха спечелили борбата с Италия в квалификационната си група за Мондиала в Русия следващата година. Това беше мач №14 за Хулен Лопетеги като селекционер на тима. И отново, както с Испания до 21 години, експертът не е инкасирал загуба. Ла Фурия при Хулен - 11 победи и 3 равенства. Голова разлика 44:7, 8 от въпросните 11 триумфа са " чисти ", " на нула "!

 Снимка 316967
Източник:

Да, тимове като Лихтенщайн, Македония, Израел и Албания не са мерило за класата на Испания. Но пък в 8 мача против тях успехите са 8, вкараните голове 32, а получените единствено 2. Най-паметен си остава триумфът с 3:0 над Италия при започване на септември. У дома Фуриите направиха на пух и прахуляк Скуадрата и отчасти си върнаха за отпадането на 1/8-финал на Евро 2016. Тогава два гола на Иско и един на Алваро Мората пратиха италианците назад към Ботуша с наведени глави.

Испания победи в контроли европейският вицешампион Франция и мощния отбор на Белгия. И в двата случая с по 2:0 на непознат терен. Най-близо до проваляне " алените " бяха при визитата си на Англия, още веднъж в другарски мач. До 89-ата минута резултатът беше 2:0 за Трите лъва. Но Испания сподели дух, който не бе показвал от много време насам. С гол на Яго Аспас в 89-ата минута и на Иско в 96-ата, иберийците стигнаха до равенството.

 Снимка 285177
Източник:

Какво промени Хулен Лопетеги? Не направи огромно подмладяване на тима. И той разчита на опитни играчи, както Арагонес и Дел Боске преди него. Търси сплав сред опит и младост. Основното е, че при него Испания разчита на отборната игра, а не на класата на самостоятелните състезатели. В Ла Фурия всички са равни. Вече вкарват всички и подават всички. Преди головете осъществиха главно Давид Вия и Фернандо Торес. Разчиташе се най-много на отказалия се Шави и Иниеста в средата на терена. Сега Хулен Лопетеги не се опасява да вика футболисти от... Сосиедад и Лас Палмас. Снощи заложи на Иниго Мартинес от Сосиедад в центъра на отбраната, на 36-годишния таран от Билбао Ариц Адурис... Преди това, против Албания, на върха на офанзивата стартира нападателят на Валенсия Родриго, който вкара първия гол за триумфа с 3:0. Играха Саул от Атлетико (Мадрид) и бекът на Сосиедад Алваро Одриосола. В състава беше извикан Джонатан Виера от Лас Палмас.

Футболистът на Манчестър Сити Давид Силва беше измежду водещите играчи на Испания и при Висенте дел Боске, само че при Хулен Лопетеги е водач, голмайстор и подавач №1. Уникален! Вкара 9 попадения, направи 4 асистенции и изпревари легендата Фернандо Йеро по голове за националния тим. Силва към този момент е №4 във Вечната класация с 33 попадения, единствено на 5 от третия - Фернандо Торес.

 Снимка 285175
Източник:

Вече стана въпрос за огромния брой голмайстори и подавачи в отбора под управлението на Лопетеги. Точно 15 означиха тези 44 гола в 14 мача. След Силва с по 6 попадения се подреждат Алваро Мората и Иско. С 5 гола е Диего Коща, а Витоло има 4 на сметката си. Пред Яго Аспас, който е с 3. По един път означиха Серхи Роберто, Нолито, Начо Монреал, Ариц Адурис, Жерар Деулофеу, Серхио Рамос, Родриго, Тиаго и Ияраменди.

Цели 19 играчи се регистрираха с най-малко една асистенция. След Давид Силва се подреждат Нолито и Жорди Алба с по 3. С по 2 са Коке, Бускетс, Карвахал, Мората, Тиаго, Аспас, Иско и Андрес Иниеста. С по една: Диего Коща, Витоло, Начо Монреал, Педро, Саул, Серхио Рамос, Деулофеу и Одриосола.

 Снимка 284851
Източник:

Испания гледа с оптимизъм към идното Световно състезание в Русия. Със сигурност експертите отново ще сложат Ла Фурия измежду любимците, макар отпадането още в групите по време на последния Мондиал. Страната разполага с отлични футболисти. Такъв се обрисува да бъде и селекционерът. Две купи от Европейски шампионати с юношите и младежите, без изгубен мач отпред на мъжкия тим и този до 21 години. Да, Лопетеги накара критиците си да замълчат. Той не може да бъде хулен. Поне до последния мач на Испания в Русия. А може би и по-късно...

МАЧОВЕТЕ НА ИСПАНИЯ ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА ХУЛЕН ЛОПЕТЕГИ:

ПРЕЗ 2016-А ГОДИНА:

Белгия - Испания 0:2 (контрола) (0:1 Силва, 0:2 Силва)

Испания - Лихтенщайн 8:0 (световна квалификация) (1:0 Коща, 2:0 С. Роберто, 3:0 Силва, 4:0 Витоло, 5:0 Коща, 6:0 Мората, 7:0 Мората, 8:0 Силва)

Италия - Испания 1:1 (световна квалификация) (0:1 Витоло, 1:1 Де Роси - дузпа)

Албания - Испания 0:2 (световна квалификация) (0:1 Коща, 0:2 Нолито)

Испания - Македония 4:0 (световна квалификация) (1:0 Велковски - автогол, 2:0 Витоло, 3:0 Начо Монреал, 4:0 Адурис)

Англия - Испания 2:2 (контрола) (1:0 Лалана - дузпа, 2:0 Варди, 2:1 Аспас, 2:2 Иско)

 Снимка 262823
Източник:

ПРЕЗ 2017-А ГОДИНА:

Испания - Израел 4:1 (световна квалификация) (1:0 Силва, 2:0 Витоло, 3:0 Коща, 3:1 Рафаелов, 4:1 Иско)

Франция - Испания 0:2 (контрола) (0:1 Силва - дузпа, 0:2 Деулофеу)

Испания - Колумбия 2:2 (контрола) (1:0 Силва, 1:1 Кардона, 1:2 Фалкао, 2:2 Мората)

Македония - Испания 1:2 (световна квалификация) (0:1 Силва, 0:2 Коща, 1:2 Ристовски)

Испания - Италия 3:0 (световна квалификация) (1:0 Иско, 2:0 Иско, 3:0 Мората)

Лихтенщайн - Испания 0:8 (световна квалификация) (0:1 Рамос, 0:2 Мората, 0:3 Иско, 0:4 Силва, 0:5 Аспас, 0:6 Мората, 0:7 Аспас, 0:8 Гьопел - автогол)

Испания - Албания (световна квалификация) 3:0 (1:0 Родриго, 2:0 Иско, 3:0 Тиаго)

Израел - Испания (световна квалификация) 0:1 (0:1 Ияраменди)

Баланс: 14 мача, 11 победи, 3 равенства, 0 загуби, голова разлика 44:7

Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР