Испания е една от най-засегнатите от новия коронавирус държави е

...
Испания е една от най-засегнатите от новия коронавирус държави е
Коментари Харесай

Саара де ла Сиера - испанският град, който успява да се предпази от коронавируса

Испания е една от най-засегнатите от новия ковид страни е Европа. Въпреки че на територията на страната съвсем не е останало място без заболели, за момента градчето Саара де ла Сиера в провинция Кадис съумява да се защищити от разпространяването на COVID-19. Но каква е тайната му?

Тя се крие в страхотното му местонахождение - високо над андалуската провинция, което още веднъж се трансформира в скъп актив.

Крепостният град Саара де ла Сиера се намира южната част на Испания и дълги години стените му са се употребявали за отбрана от разнообразни врагове. И макар че преди време тези врагове са били нашественици, които са желали да завладеят Испания, в този момент крепостните стени на градчето пазят хората му от ковид.

На 14 март Саара де ла Сиера взима ограничения да се откъсне от външния свят, защото рисковият ковид се популяризира из цяла Испания. Кметът, 40-годишният Сантяго Галван, взема решение да блокира четири от петте входа на града от деня, в който влиза в действие изключителното състояние в страната.

От този ден до през днешния ден в Испания са регистрирани 118 хиляди случая на инфектирани с COVID-19, а близо 11 хиляди са умрелите. И макар че прилежащи градове и села на Саара към този момент има инфектирани и даже няколко смъртни случая с ковид, в града към момента няма нито един болен от 1400-те му поданици, написа CNN.

Испания, коронавирусът и по какъв начин се забавляват испанците по време на карантина
Междусъседските занимания на испанците по време на карантина

Когато има предпочитание, има и способи

В градчето се влиза единствено от едно място, а там на пост е единствено един служител на реда. Двама мъже в защитни костюми употребяват белина и вода, с цел да дезинфекцират всяка една от влизащите коли. Но това не е единственото, което кметът е подхванал, с цел да се оправи с рецесията и с цел да обезпечи успокоение на жителите.

Въведени са и прецизни санитарни защитни ограничения в самия град. Всеки понеделник и четвъртък в 17:30 ч. група от към 10 души излиза на улиците, с цел да дезинфекцира Саара - всички улици, площади и пространствата отвън домовете на хората.

Драстичните стъпки на кмета имат цялостната поддръжка на жителите и най-много на възрастните хора. Близо една четвърт от жителите на Саара са над 65 години, като има повече от 30 поданици в старешки дом.

Местният бизнес заплаща на две дами да вършат хранителни и медицински доставки, с цел да се понижи броят на хората по улиците - изключително тези, които са най-уязвими от заразяване с вируса. Жените работят към 11 часа дневно и книгата им за поръчки пораства.

Освен организирането на доставката, женската асоциация в Саара де ла Сиера се грижи за възрастните хора, които не могат да готвят за себе си, като им подготвя и оставя храна пред домовете. Градът също е оборудвал две коли с музика и светлини, тъй че децата могат да излязат и да се забавляват на балконите си.

А защото затворените питейни заведения и заведенията за хранене разчитат главно на туризма, а по-голямата част от бизнесите са дребни, благосъстоятелност на локални поданици, управляващите в града са взели ограничения и за тяхното избавяне - общината поема сметките за ток и вода, както и налозите им, с цел да могат те да оцелеят.

За кмета Галван това е повече от финансова помощ. Той желае да покаже, че Саара може да се резервира като общественост. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР