Испания е довела бюджетние си дефицит до 3,7 на сто

...
Испания е довела бюджетние си дефицит до 3,7 на сто
Коментари Харесай

Испания е намалила бюджетния си дефицит през 2023 г.

Испания е довела бюджетние си недостиг до 3,7 на 100 от брутния вътрешен артикул (БВП) през 2023 година, което е достижение над в началото заложената от държавното управление цел за 3,9 на 100. Това разгласи през днешния ден испанският министър председател Педро Санчес, представен от Франс прес.

Този спад с повече от 1-процентен пунк спрямо данните за 2022 година (4,8 на сто), е реализиран с помощта на напредък от 2,5 на 100, който е измежду най-високите в еврозоната, подсети Санчес на чуване в Конгреса на депутатите.

Испания се оправя по-добре от Европейски Съюз: растежът ни е пет пъти по-висок от междинния за еврозоната, акцентира министър председателят, който похвали политиката си на " преразпределяне ", само че и строгото придържане към бюджетните правила.

Испанският напредък, задвижван от рекордната туристическа посещаемост, е разрешил на Испания да понижи държавния си дълг до 107,7 на 100 от Брутният вътрешен продукт съгласно Националния статистически институт. Правителството на Санчес се ангажира пред Брюксел да продължи с тази политика на възстановяване на държавните сметки през 2024 година, довеждайки недостига до 3 на 100, равнището на тавана, несъмнено от европейските контракти. Съгласно европейските бюджетни правила държавният недостиг на страните-членки на Европейски Съюз на доктрина не би трябвало да надвишава символичния предел от 3 на 100, а държавният им дълг да не е над 60 на 100 от Брутният вътрешен продукт.

Европейският парламент и страните-членки на Европейски Съюз се споразумяха при започване на февруари да реформират тези бюджетни правила, считани за остарели и донякъде спазвани. Това съглашение, въпреки и да удостоверява тези знакови съотношения, прави малко по-гъвкаво коригирането при положение на несъразмерни дефицити, оставяйки на страните-членки повече време да ги съблюдават, в случай че подхващат структурни промени и вложения, осведоми Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР