Исмаил Осман е кмет на община Руен от 2009 г.

...
Исмаил Осман е кмет на община Руен от 2009 г.
Коментари Харесай

Кметът на Руен: Имаме рекорден бюджет, около 10% от пътищата са в окаяно състояние

Исмаил Осман е кмет на община Руен от 2009 година Като кандидат-кмет тогава той дефинира безработицата и неприятната инфраструктура като съществени проблеми. Actualno.com го потърси за изявление, в което да каже по какъв начин се трансформира общината откак той е неин кмет.
Г-н Осман, неотдавна направихте първа копка за реорганизация на площада в общинския център, по какъв начин върви строителството?
Строителството върви с положителни темпове. Част от площада ще е подготвен за празника на общината, който е на 27-ми май. Фирмата даде в офертата си 105 работни дни период, в който ще би трябвало да е подготвен целият площад.
Сумата по контракта за цялостна реорганизация ли е или етапна?
1,4 млн. лева е сумата по контракта за цялостна реорганизация. Обектът е разграничен на три стадия. В момента се работи по първия стадий. Той е и най-интересен. Ще има открита сцена, шадраванче. Всички плочки и бордюри се сменят. Повече зеленина предвиждаме. 200 нови дръвчета ще бъдат засадени. По-зелен ще е центърът на Руен - с доста шубраци, треви и цветя.
По кои други инфраструктурни планове работите?
В момента нямаме други инфраструктурни планове, които да са на стадий реализация. Готвим планове по Програмата за развиване на селските региони - за асфалтиране на улици, пътища, паркове по обитаеми места. В момента готвим планове и в случай че бъдем утвърдени, ще ги осъществим. Приемът е до 15 юни.
В какво положение е общинската пътна мрежа?
Част пътищата в селата са в доста положително положение, друга част са в положително положение и една дребна част, към 10% от общинската пътна мрежа, е в окаяно положение. Ние един път кандидатствахме, само че не ни утвърдиха. Малко са ни точките. Финансирани бяха планове с 55 и повече точки, а ние имахме 52 - с три точки не ни стигнаха.
От какво губите?
Губим от няколко неща - и от безработица, и от изход към републикански пътища. Според нас имаме достъп до републикански път, само че Министерството твърди, че това е улица, а не републикански път и от там губим точки.
А по какъв начин оценявате инвеститорския интерес към Руен?
В момента върви уголемение на действителен завод за произвеждане на кабели за коли. Фирма " Нурсан " уголемява базата си в Люляково. Прави нова база за още към 200 души служащи. Фирмата е турска, с название " Нурсан Отомотив ". Тя развива активност в Руенско от 15 години. В момента там работят към 1000 души и се уголемяват с още към 200-300 служащия. Водим договаряния и с други евентуални вложители. Периодично идват, беседваме с тях, обясняваме им какви са опциите. Те ще си преценяват.
До какво равнище успяхте да свалите безработицата откак сте кмет?
Безработицата в община Руен мога да кажа, че е нулева, тъй като същата тази компания от 3-4 месеца търси служащи и в Руенско и не може да откри. Вози хора от Шуменска област, тъй като село Люляково е на границата, на 15-20 км от Шуменска област. Возят служащи от Карнобат, село Екзарх Евтимово, от град Айтос. За тези, които желаят да работят, работа има. Друг е въпросът със заплащането. То не е както в Европа, само че е много положително - получават към 700-800 лв. заплата. Единственият проблем е, че ги карат да работят изключително през два-три дни. От това се оплакват хората. Естествено, заплащат им за изключителния труд, само че това е проблем, тъй като постоянно се случва. И в този момент управлението на компанията е решило да наеме повече хора, с цел да се работи по осем часа, не повече.
Излиза, че единствено който не желае, той не работи?
Точно. Даже от 20 дни започнаха да пътуват за Слънчев бряг. Над 15 рейса потеглят заран до Слънчев бряг и се връщат.
Има ли Руен необработен туристически капацитет?
Има, да. Там проблемите са огромни. Има една хижа, която е общинска благосъстоятелност с екопътеки към нея. Имаме подготвен план в работна фаза. Преди 3-4 година кандидатствахме и ни стопираха финансирането заради повода, че там, където минават екопътеките, страната е отдала на концесия ловни площи. Оправданието на Министерството е, че там, където има ловджийски туризъм, не може да има селски туризъм. Доста поспорихме с тях, само че в последна сметка парите се дават от тях и те не ни утвърдиха плана на стойност 1,2 млн. лева, с които щяхме да обновим екопътеките. Руен е доста покрай Слънчев бряг, на 40 и няколко километра. Идеята ни беше от Слънчев бряг посредством туроператори да караме туристи да идват в нашите балкани, само че за жалост концепцията ни остана неосъществена.
Къщи за посетители и хотели строят ли се?
Строят се, само че слабичко. На година по една, две, три. Това е.
Финансово по какъв начин стои общината?
Рекорден бюджет имаме тази година. С бюджетите на учебните заведения са близо 22 млн. лева
На какво се дължи?
На положителната работа на общинската администрация по събиране на остарели отговорности. Дължи се на държавното управление на Република България, тъй като предходната година отпусна 1,4 млн. лева за площада на Руен от републиканския бюджет. Още към 600 000 лева имаме събрани локални доходи. Тези приходи рефлектират върху общия размер на бюджета. Предходната година бюджетът ни беше 20 милиона. Финансовият екип на общината е млад, упорит и работи доста добре.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР