Исмаил Кир е убеден, че знае защо турската лира постоянно

...
Исмаил Кир е убеден, че знае защо турската лира постоянно
Коментари Харесай

Обезценяващата се турска лира е заплаха за подкрепата на турците към Ердоган

Исмаил Кир е уверен, че знае за какво турската лира непрекъснато понася тежки удари през последните месеци. " Всичко това е част от проект. Опитват се да смъкват началника ", твърди той.

Като притежател на валутно обменно бюро в истанбулския регион Юскюдар, Кир има директен взор по какъв начин турската лира в последно време непрекъснато се обезценява, записвайки серия от исторически намаления. От началото на 2018 година паричната единица падна със 17%, а сега се търгува при курс от към 4.5 лири за $.

Бизнесменът се причислява към необятно публикуваната доктрина на конспирацията, обвързвана с антисемитизма, че упадъкът на валутата се дължи на сенчеста група, която съгласно него е формирана от американски, британски, холандски и " някои еврейски фамилии ", които желаят да лишат президента Реджеп Тайип Ердоган за поддръжка на изборите през идващия месец.

" Но има нещо, което тези хора не схващат. Дори лирата да доближи 5 или даже 6 лири за $, хората ще продължат да гласоподават за него ", уверен е Кир.

 Турция е в обаян кръг: лирата се срутва, централната банка не смее да я отбрани
Турция е в обаян кръг: лирата се срутва, централната банка не смее да я отбрани

Инвеститорите всеобщо залагат против валутата и печелят

Анализаторите и вложителите останаха мощно сюрпризирани след визитата на Ердоган в Лондон, където той употребява обяд с мениджъри на фондове и изявление за Bloomberg , с цел да изложи ексцентричните си възгледи, че високите лихвени проценти водят до висока инфлация.

Пазарите дадоха отговор с разпродажби. Икономистите предизвестяват, че отслабването на лирата ще изостри инфлацията, която към този момент се движи покрай 11%, и оказва възходящ напън върху корпоративния бранш, който има огромни задължения в задгранична валута, написа AFP.

Много вложители са комплицирани от рисковото държание на президента в средата на решаваща предизборна акция. Ердоган остава любимец да завоюва и президентските, и парламентарните избори, които ще се проведат на 24 юни. Ако завоюва, Турция ще бъде преобразувана в президентска република, а президентът ще разполага с големи пълномощия.

Но твърдият електорат на партията на Ердоган последователно стартира да понижава, като от ден на ден от младежите и жителите на най-големите турски градове се отдръпват от нея.

 Политиката на Турция е напът да взриви стопанската система й
Политиката на Турция е напът да взриви стопанската система й

Страната понижава налози и лихви и раздава пари, а е по-задлъжняла от всеки път

Икономиката от дълго време се преглежда като основа на поддръжката на неговата " Партия на справедливостта и развиването ". Логиката демонстрира, че в случай че тя изпадне в неволя, същото ще се случи и със самия Ердоган.

Но в Юскюдар, който има репутацията на закостенял регион, олицетворяващ полезностите на партията на Ердоган, малко на брой от поддръжниците на президента го упрекват за проблемите в последно време.

Много от жителите на региона повтарят думите на президента, че грабителско лихвено лоби се стреми да ограничи растежа на Турция.

Собственикът на магазин, който продава конзоли за игри и мобилни телефони, признава, че е понесъл тежък удар от падащата лира. Търговецът хвърля виновността върху външни сили, " които си играят с Турция ", което съгласно него се случва по време на всеки избирателен цикъл.

 Турската стопанска система е на ръба на прегряването. И това е неприятна вест за Ердоган
Турската стопанска система е на ръба на прегряването. И това е неприятна вест за Ердоган

През идната година в страната предстоят избори

" Ние оказваме помощ на беззащитни страни и това не им харесва. Така че не желаят страната ни да бъде мощна ", твърди той.

Въпреки растежът от 7.4% през предходната година, мнозина се оплакаха от повишаването на храните и горивата. Домакиня, която носи пазарски чанти, споделя, че седмичните й разноски са се нараснали. " Оплаквам се, само че въпреки всичко ще гласоподавам за тях ", смее се тя.

Но въпреки всичко има дребни признаци на пропукване в поддръжка на Ердоган.

Откъсвайки листата от киселите зелени сливи, насъбрани върху дървената му количка, продавач на плодове се оплаква, че обезценяващата се валута основава дефицит. Фермерите се възползват от слабата лира, с цел да продават продукцията си в чужбина.

" Ако това продължава по този начин, в границите на няколко години няма да купуваме плодовете на кг. Ще ги купуваме в дребни кутийки с етикети, както вършат европейците ", оплаква се той.

 Партията на Ердоган раздава пари на 12 милиона турци преди изборите
Турците получават великодушен подарък преди изборите

Финансовите добавки ще костват на хазната 5.9 милиарда $

Търговецът също е дал своя вот за партията на Ердоган в предишното. Но запитан докога ще продължат неволите на търговията с плодове, той дава отговор с въздишка: " Докато продължава този султанат. "

Споменаването на османския публичен ред не е комплимент, подклаждайки страховете, че актуалните пълномощия на Ердоган съперничат на тези на владетелите от предишното.

Все отново, продавачът твърди, че още веднъж ще гласоподава за ръководещата партия, въпреки специалистите да предизвестяват, че гласоподавателите не постоянно разкриват същинските си планове поради комплицираната политическа среда.

Така или другояче, подобен цинизъм е притеснителен за ръководещата партия, чиято поддръжка постепенно се утежнява в доста региони, даже в Юскюдар. Предвид прогнозите, че те няма да могат да обезпечат болшинство в Народното събрание, всеки глас е от голяма важност.

 Инфлацията в Турция се форсира до 14-годишен връх
Инфлацията в Турция се форсира до 14-годишен връх

През ноември регистрира 13% растеж на годишна база

Седейки на скамейка със брачната половинка си и дребния си наследник, притежателят на бръснарница Аскин Аян се оплаква, че всичко, което прави, е да работи и все пак колкото да свързва двата края. Той не се усеща част от новия закостенял хайлайф, който се пробва да сътвори Ердоган.

" Гледам задграничните туристи, които идват тук единствено за 10 дни и си мисля: те познават Истанбул по-добре от мен ", признава бръснарят.

Аян също ще гласоподава за Ердоган, тъй като не има вяра на опозицията, която вижда като " фигури от неприятните остарели времена ".

Но той предизвестява партията на президента: " Ще им дам още един късмет. Ако не могат да решат тези проблеми, идващия път ще гласоподавам за някой различен ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР