Ислямската република винаги е гледала с добро око на танца,

...
Ислямската република винаги е гледала с добро око на танца,
Коментари Харесай

„Танцът като протест“: Момичета в Иран бяха задържани, след като танцували на улицата

Ислямската република постоянно е гледала с положително око на танца, само че в последно време даже просто хореографирано или „ синхронизирано придвижване ",както го назовава режимът,се трансформира в акт на митинг.

Миналата седмица на Международния ден на дамата 40-секундно видео на пет млади дами в необятни облекла и без наложителните забрадки, танцуващи в техеранския квартал Екбатан на песента „ Calm Down “ на Селена Гомез и нигерийския артист Рема, възпламени мрежата, което накара службите за сигурност на режима да стартират търсене на тийнейджърките.

Видеото е оповестено в Instagram от треньорката на трупата, която е първата жертва, разпозната и принудена да отстрани видеото и да деактивира акаунта си.На идващия ден Twitter акаунтът на Shahrak Ekbatan, който отразява вести за квартала, предизвести, че полицията търси тийнейджърките.Кварталът е епицентър на продължаващи митинги, възпламенени от гибелта на Махса Амини -22-годишната жена, която умря през септември 2022 година, до момента в който беше в полицейски арест след ареста й за това, че не е носила забрадката си „ вярно “.

„ Те потърсиха записи от камерите за видеонаблюдение на блок 13,за да разпознават девойките, които единствено танцуваха и не бяха забъркани в никаква политическа активност. Полицията беше забелязана да ревизира записите и да разпитва защитата “, се споделя в известието.

По-късно в акаунта се оповестява, че петте девойки в началото са били привикани и са получили предизвестие, а по-късно още веднъж са били извикани и арестувани за два дни, преди да бъдат притиснати да създадат видеозапис с насилствени признания и изложение на разкайване.

Кадър от видеото с изтръгнати признания на тийнейджърките, които са танцували на обществено място

След като избухна новината за издирването на тийнейджърките, хора от Иран и други страни започнаха да пускат видеоклипове, на които танцуват на една и съща мелодия, с цел да изразят взаимност и поддръжка за иранските девойки.

Известният ирански бранител на правата на индивида и сега политически пандизчия, Наргес Мохамади, разгласява още веднъж видеоклипа на танца в обществените медии във вторник, като сподели, че пеенето и танците на дамите са форма на женско наличие по улиците.Това е право, което не трябва да се потиска, означи тя.По-рано през седмицата актьорът-активист Голшифтех Фарахани също разгласява видеоклипа на танца с надписа „ Нищо не може да спре свободата на иранските дами. Нищо не може да спре свободата на всички човешки същества “.

Простият акт на танцуване по улиците се пояснява като „ непокорство “ против Ислямската република,както и доста други елементарни неща в Иран, защото режимът е податлив да етикетира всичко, което счита за „ сериозно “ или „ погрешно “ като опасност за сигурността.

Петте тийнейджърки не са единствените жертви на опозицията на ислямската република против танците и пеенето.Ислямските закони в Иран не разрешават танците, макар че доста хора танцуват по време на фамилни събирания в домовете си.Дори потреблението на думата „ танц “ е неразрешено във всички медийни платформи и изявления във всевъзможен тип в Иран.Водещана държавна телевизия беше забраненапрез 2021 година, откакто посетител в нейната стратегия загатна думата „ танцуване “.Няколко иранскиуниверситетски преподаватели бяха уволненив края на 2022 година поради присъединяване в церемонията по дипломирането на техните студенти, тъй като някои хора танцуваха на тържествата.И напълно неотдавна съдътосъди двама влогъри на 10 години и половина затвор всеки за танци по улиците.Те бяха упрекнати в „ поощряване на корупция и обществена проституция “.

Академията за персийски език и литература, регулаторният орган за персийския език, който сега се управлява от твърдолинейния политик Голам-Али Хадад-Адел, предложи думата „ синхронизирани придвижвания “ като сурогат на „ танц “ в цялата литература, оповестена в Иран.По подигравка на ориста, режимът също е срещу всяко синхронизирано придвижване на хората, защото гледа на всяка форма на национално единение като на екзистенциална опасност.

Хората в Иран обаче са в синхрон повече от всеки път, с цел да се опълчват на режима.Иранците в и отвън странатапродължават да пеятспечелилата Грами протестна песен„ Baraye “ на своите манифестации и събития.Революционната ария на Shervin Hajipour, която е формирана от сбирка от туитове на иранци, оплакващи се от обстановката в тяхната страна, и се е трансформирала в всекидневен химн на воденото от дами въстание в Иран, стартира с „ За танци по улиците “.

През последните шест месеца доста елементи на Иран станаха терен на най-големите митинги след революцията от 1979 г.Повече от 520 души са убити.



Произведение, основано в поддръжка на танцьорите
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР