„Ислямска държава“ (ИДИЛ) се е изтеглила напълно от сирийската провинция

...
„Ислямска държава“ (ИДИЛ) се е изтеглила напълно от сирийската провинция
Коментари Харесай

„Ислямска държава“ се е изтеглила напълно от сирийската провинция Алепо

„ Ислямска страна “ (ИДИЛ) се е изтеглила изцяло от сирийската провинция Алепо, предадоха Ройтерс и Агенция Франс Прес, като се позоваха на основания във Англия Сирийски център за наблюдаване на правата на индивида.

Изтеглянето беше доказано и от сирийски военни източници.

Същевременно ИДИЛ съумя да си върне огромен квартал в югоизточната част на сирийския град Ракка. Става въпрос за гъстонаселения „ Ас Сенаа “, чийто надзор изгуби на 12 юни. Ислямистите употребявали тунели и атакували бойците на Сирийските демократични сили благодарение на дронове с експлозиви и атентатори камикадзе, сподели Рами Абдел Рахман, шефът на Центъра за наблюдаване на човешките права.

Според английската аналитична компания „ Ай Ейч Ес маркит “ (IHS Markit) за последните две и половина години ИДИЛ е изгубила 60% от територията, която беше превзела, и 80% от приходите си.

Територията на самопровъзгласилия се през юни 2014 година халифат на ИДИЛ е намалял от 90 хиляди квадратни километра през януари 2015 година до 36 200 квадратни километра през юни 2017 година, твърди аналитичната компания.

Месечните доходи на групировката също са намалели фрапантно – от 81 млн. $ през второто тримесечие на 2015 година на 16 млн. $ през второто тримесечие на 2017 година

Международна антиджихадистка коалиция, ръководена от Съединени американски щати, нанася въздушни удари против джихадистите в Ирак и Сирия от лятото на 2014 година По суша борбата против джихадистите в Ирак се води от иракските сили, а в Сирия – от Сирийските демократични сили, които са кюрдско-арабски антиджихадистки сили, подкрепяни от Запада.

„ Възходът и падението на ИД се характеризираха с бърза агресия, последвана от дълготрайно замиране. Три години след провъзгласяването на по този начин наречения халифат на ИД, е явно, че този план за ръководство се провали “, установи Кълъмб Страк, специалист по Близкия изток в „ Ай Ейч Ес маркит “.

Онова, което е останало от халифата, може да се разпадне преди края на годината и той да бъде редуциран до изолирани градски зони, които ще бъдат отнети от контрола на ИДИЛ през 2018 година, добавя специалистът.

Относно спада в приходите на ИДИЛ различен анализатор на английската компания – Лудовико Карлино, споделя, че това може да се изясни със намаляването на всички източници на финансиране на групировката, в това число от добива на нефт, конфискациите, налагането на налози и други противозаконни действия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР