Ислямисткият режим в Иран не спира да се тресе от

...
Ислямисткият режим в Иран не спира да се тресе от
Коментари Харесай

Мистерията с отровените момичета в Иран: Скандалът е новата заплаха за режима

Ислямисткият режим в Иран не стопира да се тресе от кавги - а този наподобява най-озадачаващ, като че ли излязъл от страниците на престъпен политически трилър.

Хиляди фамилии в Техеран и други градове в страната излязоха на митинги поради съмнението, че някой съзнателно трови дъщерите им в учебните заведения.

Странните болести стартират още в края на 2022 година, когато 18 ученички от град Ком се разболяват и са признати в болница със признаци на отравяне. Оттогава до момента са подадени над 1000 сигнала за ненадейно заболяване на децата - проблеми с дишането, гадене, световъртеж и изтощеност.

Никой не може да разбере какво стои зад тази вълна от здравословни проблеми. Но сигурно тя се трансформира в проблем на централната власт.

Една от всеобщо популяризираните хипотези е, че децата са обект на целенасочени набези от страна на религиозни фундаменталисти - като " наказване " за протеста на дамите в Иран след убийството на Махса Амини и митингите против насилието на моралната полиция.

Случаите на отравяне се откриват най-често в учебните заведения, които са посещавани единствено от девойки. Ученичка от град Шахрияр край Техеран споделя пред BBC, че в класната стая се усетило " нещо доста необичайно - толкоз неприятно, като гниещ плод, само че доста по-остро като миризма ".

На идващия ден множеството от децата са се почувствали зле и не са пристигнали на учебно заведение. Заболяла е и учителката им по британска литература. Повечето от пациентите със признаци са се възстановили за 24 часа, само че са останали уплашени от прекарването. Още повече - директорката и класните им ръководители ги инструктирали да не приказват за това, което се е случило.

Инцидентите в Иран повтарят подобен случай с подозрителни отравяния в учебни заведения в Афганистан сред 2009-2012 година, които също не са разследвани съответно и остават неразкрити.

За разлика от талибаните в Афганистан - в Иран до момента не е имало случаи на целенасочена експанзия против образованието на дамите и девойките от страна на религиозните екстремисти.

Сега висшият водач на Иран аятолах Али Хаменей прикани " управляващите да се заемат съществено с казуса с отравянията на възпитаници ".

" Това е непростимо и огромно закононарушение. Извършителите на това закононарушение би трябвало да бъдат осъдени грубо ", споделя Хаменей, с което също способства за съмненията, че офанзивите са целенасочени.

Изказването му идва на фона на следващия случай на заболяване на десетки възпитаници в разнообразни градове в страната - 39 в северозападното населено място Шандерман, още 30 в северозападния град Кочан и още 16 души в близкия до Кочан град Нейшабур.

Втората версия за случаите е, че те може да са свързани с психически аргументи. Британският проф. Саймън Уесли от Кингс Колидж Лондон разяснява, че някои " основни епидемиологични фактори " го карат да счита, че не става дума за поредност от отравяния, а за " всеобщо социогенно заболяване " - признаците на хипотетична болест се появяват измежду голям брой хора от една група без очевидна биомедицинска причина.

Той показва бързото възобновяване на оплакващите се девойки и фактът, че в множеството случаи се разболяват единствено възпитаници (а не възрастни) като странни елементи.

Симптомите, които те изпитват, са действителни, само че са предизвикани от тревога, а не от отравяне, допуска той. Ускореният пулс, отпадналостта, пребледняването, свиването на стомаха, треперенето са признаци, които може да характеризират както зараза и отравяне, по този начин и всеобща тревога.

Уесли твърди, че сходни случаи са засичани през 1990 година в Косово и през 1986 година в окупираните селища по Западния бряг. И тогава не са засечени биомедицински аргументи за недоволствата от необяснима болест, заради което специалистите вземат решение, че тя може да е провокирана от психични аргументи.

Противоречивите реакции се задълбочават и поради опитите на някои консервативни политици в Иран да заглушат всевъзможни опити за обществени полемики по тематиката.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР