Исландските власти разпространиха план за спешна евакуация, след като край

...
Исландските власти разпространиха план за спешна евакуация, след като край
Коментари Харесай

Готвят евакуация в Исландия заради пробудил се вулкан

Исландските управляващи разпространиха проект за незабавна евакуация, откакто край най-големия вулкан в Исландия беше записана нараснала сеизмична интензивност, съобщи ДПА.

Планът обгръща региона покрай вулкана Орайвайокутл и включва изпращане на предупрепреждения с есемес на исландски и британски език до мобилните телефони, заяви Департаментът за гражданска отбрана и ръководство на изключителни обстановки.

В региона живеят към 120 души. Той се посещава и от стотици туристи, само че те са единици през зимата.

Геологът Магнус Гудмундсон от Исландския университет сподели за ДПА, че по скатовете на вулкана била видяна кипяща вода, което приказва за засилена геотермална интензивност, а през годината е имало и нараснала земетръсна активност.

Учените не могат да предвиждат по кое време може да се чака изригване.

Вулканът Орайвайокутл, който е и най-високият връх в Исландия - 2110 м, е изригнал за финален път през 1727 година Той съставлява огромен централен конус с пръстеновиден кратер, напълнен от хладилник. Евентуално изригване може да стопи ледника и да аргументи огромно наводняване. Друга заплаха е изригването да замърси атмосферата с вулканична пепел, която може да повреди самолетните мотори.

Миналата седмица исландската метеорологична работа увеличи паниката за въздушния превоз с една степен поради вулкана.

Изригването на вулкана под глетчера Ейяфятлайокутл през 2010 година сковава въздушния превоз за няколко седмици. На територията на Исландия има към 30 огромни вулкана.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР