Исландските служби за гражданска защита обявиха извънредно положение в района

...
Исландските служби за гражданска защита обявиха извънредно положение в района
Коментари Харесай

МВнР предупреди за очаквано изригване на вулкан в Исландия

Исландските служби за гражданска отбрана оповестиха изключително състояние в региона на Гриндавик, ситуиран на полуостров Рейкянес, заради упованията за вулканична интензивност. Съобщението бе издадено откакто метеорологичната работа на Исландия записва формиране на тунел от магма под града и последващите трусове в района, като част от тях бяха усетени даже в столицата Рейкявик,  оповестиха от Министерството на външните работи на България.

Властите са подхванали ограничения за затваряне на пътищата към Гриндавик и краткотрайното преустановяване на достъпа до известната туристическа атракция Синята лагуна. Въпреки нарасналата вулканична активност, интернационалното летище " Кефлавик " остава отворено, само че се преценката дали да продължат полетите си остава за обособените самолетни компании.

Гражданите и посетителите на района са призовани да останат бдителни и да наблюдават медийните известия и положението на полетите, като се осведомят от формалните канали и незабавния номер 112. Червеният кръст в Исландия поддържа дейна гореща линия за помощ на номер 1717 за тези, които се нуждаят от информация или поддръжка.

Българските жители, които се намират в Исландия и имат потребност от подпомагане, могат да се свържат с дирекция " Ситуационен център " на Министерство на външните работи: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56, e-mail: [email protected], както и на телефоните и ел. поща на Посолството на Република България в Кралство Норвегия - +47 480 89 793, [email protected], което дава отговор за Исландия.
 Вулкан изригва в югозападна Исландия покрай летище Кефлавик
Вулкан изригва в югозападна Исландия покрай летище Кефлавик

Изригването е на 32 километра югозападно от столицата Рейкявик
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР