Исландската Агенция за защита на населението повиши равнището на тревога

...
Исландската Агенция за защита на населението повиши равнището на тревога
Коментари Харесай

Извънредно положение в Исландия след изригването на вулкан

Исландската Агенция за отбрана на популацията увеличи нивото на паника до изключително състояние през днешния ден, след като изригване на вулкан прекъсна снабдяването с топла вода в регион южно от столицата, заяви Българска телеграфна агенция.

Вулканът в югозападната част на страната изригна през днешния ден за трети път от декември насам, бълвайки лава на 80 метра височина във въздуха над полуостров Рейкянес.

Фонтани от яркооранжева разтопена скална маса бликаха от пукнатини в земята. Лавата пресече път покрай Синята лагуна - първокласен геотермален спа център, който през днешния ден беше затворен поради изригването.

Потокът от лава прекъсна и тръби в регион, южно от столицата, като аргументи прекъсването на подаването на топла вода за повече от 20 000 души. Това накара Агенцията за отбрана на популацията да увеличи равнището на паника до изключително състояние.

Агенцията прикани семействата и бизнеса да пестят и електричеството и заяви, че възобновяване на топлата вода по спешен водопровод, който към този момент е в развой на създаване, може да отнеме дни.

Вулканичните изригвания на полуостров Рейкянес са от тип, прочут като пукнатинно изригване, който нормално не предизвиква огромни детонации или доста разпръсване на пепел в стратосферата.

Учените обаче се притесняват, че изригванията може да продължат с години, по тази причина исландските управляващи започнаха да строят насипи за отклонение на горещата лава от домовете и сериозната инфраструктура.

Потокът от лава в този момент е единствено на към 1 км от геотермалната електроцентрала " Свартсенги " (Svartsengi) на полуострова, сподели Рике Педерсен, която управлява изследователската група на Северния вулканоложки център, основан в Рейкявик. В региона към този момент са построени защитни насипи, а служащи се пробваха да запълнят дребни отвори по пътя, до момента в който лавата продължаваше да тече. „ Така че в действителност се прави всичко допустимо, с цел да се предотврати заплахата лавата да тигне до електроцентралата ", уточни тя.

През 2010 година облаци от пепел от изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл в Южна Исландия се разпространиха над огромни елементи от Европа и предизвикаха отменянето на към 100 000 полета, а стотици исландци бяха принудени да се изтеглят от домовете си.

Но за разлика от Ейяфятлайокутъл, вулканичните системи на полуостров Рейкянес не са под ледници и не се чака да причинят сходни по мярка облаци пепел.

Исландия, която е почти с размера на американския щат Кентъки, може да се похвали с повече от 30 дейни вулкана, което прави северния европейски остров, съществена дестинация за вулканичен туризъм - сегмент, който притегля хиляди търсачи на мощни чувства, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР