Исландия обяви извънредно положение, като полицейски служители призоваха жителите да

...
Исландия обяви извънредно положение, като полицейски служители призоваха жителите да
Коментари Харесай

800 земетресения за 14 часа, заплаха от изригване на вулкан. Исландия обяви извънредно положение

Исландия разгласи изключително състояние, като полицейски чиновници приканиха жителите да изтеглят крайбрежния град Гриндавик след интензивна вълна от трусове в югозападната част на страната, свързани с допустимо вулканично изригване.

Близо 800 трусове са регистрирани сред среднощ и 14:00 часа в петък, като най-плиткото е било на дълбочина 3-3,5 километра (1,86-2,18 мили), съгласно Исландската метеорологична работа.
В изказвания от петък Агенцията за гражданска отбрана на Исландия сподели, че тунел от магма, който се образува, може да стигне до Гриндавик. Но от петък вечерта исландските управляващи споделиха, че е невероятно да се каже дали и къде магмата може да пробие на повърхността.

„ Земетресенията могат да станат по-големи от тези, които към този момент са се случили, и тази поредност от събития може да докара до изригване. Все още обаче няма признаци, че магмата се приближава до повърхността. Прогресът му се следи от близко “, споделиха от Агенцията за гражданска отбрана.
Магмата е примес от разтопена и полуразтопена канара, открита под повърхността на Земята, която може да провокира изригване, когато откри своя път към повърхността, трансформирайки се в лава.

Властите приканиха жителите да се изтеглят умерено и подчертаха, че няма непосредствена заплаха.

„ Искаме да повторим, че жителите ТРЯБВА да изтеглят домовете си и да изоставен града. Но също по този начин желаеме да повторим, че това не е незабавна евакуация, има задоволително време да се подготвим, да обезопасим нещата и умерено да напуснем града “, споделиха от Агенцията за гражданска отбрана. Ясно е, че имаме работа със събития, които ние, исландците, не сме преживявали преди, най-малко не и след изригването във Вестманеяр. Заедно се сблъскахме с това, дружно ще се надигнем и няма да паднем духом “, допълват от Агенцията за гражданска отбрана.
Посолството на Съединени американски щати в Исландия издаде паника за вулкан, предупреждавайки за увеличените признаци на вулканична интензивност. „ Ако се случи изригване, следвайте инструкциите на исландските управляващи. Вулканичните рискове могат да включват лава, токсични газове и тежък пушек от пожари, запалени от лава “, се споделя в известието.

Световноизвестният термален басейн Blue Lagoon в региона към този момент е затворен заради продължаващата сеизмична интензивност. От 2021 година има изригване съвсем на всеки 12 месеца и последното се случи през юли южно от столицата на Исландия Рейкявик.

Исландия се намира на границата на тектонската плоча, която непрестанно се разделя, отдалечавайки Северна Америка и Евразия една от друга по линията на Средноатлантическия било. Той е дом на 32 дейни вулкана.

Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР