Исландия изненадващо се сблъсква с проблеми с пенсионната си система,

...
Исландия изненадващо се сблъсква с проблеми с пенсионната си система,
Коментари Харесай

Огромната сума, натрупана в пенсионните фондове на Исландия, вече създава главоболия

Исландия изненадващо се сблъсква с проблеми с пенсионната си система, която неотдавна беше оценена като най-хубавата в международен мащаб.

С насъбраните активи, които към този момент са близо два пъти по-големи от стопанската система на самата страна, държавното управление обмисля да позволи на капиталовите мениджъри да диверсифицират, като изкупуват повече скъпи бумаги на задгранични фондови пазари, оповестява Bloomberg. Това обаче накара централната банка да призове за повече нерешителност. Понастоящем делът на задграничните участия в пенсионните активи е стеснен на 50%.

Финансовият министър Бярни Бенедиксон съобщи в изявление, че груповите пенсионни спестявания сега възлизат на 6,4 трилиона крони (49 милиарда долара) и тази голяма сума повече няма по какъв начин да бъде лимитирана единствено до вътрешния пазар.

Исландия, която зависи от туризма, от дълго време е уязвима на циклите взрив и следващ спад. Сътресенията, последвали банкрута на Lehman Brothers през есента на 2008 година, нанесоха тежък удар върху банковия бранш, съвсем унищожиха вътрешния фондов пазар и доведоха до загуби за пенсионната система от над 20%. Тъй като някои фондове се приближиха до горната граница за задграничните вложения, те бяха принудени да спрат да влагат. Напоследък обаче апелите за увеличението им стават все по-силни.

Управителят на Централната банка Асгейр Йонсон изиска всяко нарастване на вложенията в чужбина от пенсионните фондове да става последователно и в сходство с развиването на националната стопанска система. Твърде фрапантната смяна може да дестабилизира исландската крона, тъкмо когато страната е принудена да се оправя със спада на задграничните туристи, провокиран от пандемията. Bloomberg припомня, че предходната година Централната банка подписа съглашение с пенсионните фондове за прекъсване на задграничните вложения за период от шест месеца в разгара на пандемията, с цел да отбрани обменния курс на кроната.

Пенсионната система на Исландия бе класирана отпред измежду общо 43 страни в листата на Mercer CFA Institute Global Pension Index през октомври, като измести дългогодишните водачи Холандия и Дания. Предимствата на исландската пенсионна система са „ релативно великодушните “ държавни пенсии и добре ръководената и контролирана частна система, обхващаща всички чиновници, които способстват с висок дял от приходите си.

Работещите исландци, в това число тези на повърхностен работен ден, са длъжни да отделят най-малко 12% от заплатата си за пенсионите фондове. Повечето трудови контракти изискват даже 15,5% вноска, от която работодателят заплаща 11,5%.
Исландия иронизира метавселената на Зукърбърг в нова туристическа реклама (ВИДЕО)
Ако задачата е хората да приказват за Исландия, то новата туристическа реклама на страната реализира точно това. Видео, оповестено през вчерашния ден от...

Но до момента в който задграничните активи на пенсионните фондове набъбнаха внезапно по време на рецесията, чистите покупки на задгранична валута понижиха, сочат данните на Централната банка. Някои фондове са покрай вътрешните предели за задгранични вложения и бяха принудени да се отдръпват от нови такива в чужбина.

Заради създалото се напрежение, Исландската асоциация на пенсионните фондове предлага цялостно унищожаване на капиталовия таван или като опция, установяване на диапазон от 60% до 65%. Финансовото министерство приготвя оценъчен отчет и чака държавното управление да даде позволение в границите на първата си година на ръководство, макар че е наясно с рисковете.

„ Трябва да се вслушаме, когато фондовете споделят, че имат потребност от повече независимост на деяние във връзка с задграничните вложения. Но всяка стъпка би трябвало деликатно да се обмисли “, споделя финансовият министър Бенедиксон.

 

Още от ФИНАНСИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР