ИСЛАМАБАД (Ройтерс) - Пакистан заяви в сряда, че ходът му

...
ИСЛАМАБАД (Ройтерс) - Пакистан заяви в сряда, че ходът му
Коментари Харесай

Пакистанският премиер казва, че експулсирането на афганистанци е отговор на несъдействието на талибаните

ИСЛАМАБАД (Ройтерс) - Пакистан съобщи в сряда, че ходът му за експулсиране на стотици хиляди афганистанци без документи е отговор на нежеланието на ръководените от талибаните администрация да работи против екстремисти, употребяващи Афганистан за осъществяване на офанзиви в Пакистан.

Миналия месец Пакистан дефинира начална дата 1 ноември за експулсирането на всички имигранти без документи, в това число стотици хиляди афганистанци. Той се базира на съображения за сигурност, отхвърляйки апелите за преразглеждане от страна на Организация на обединените нации, правозащитни групи и западни посолства.

„ След отвод от съдействие от страна на афганистанското краткотрайно държавно управление, Пакистан реши да вземе нещата в свои ръце – и неотдавнашните дейности на Пакистан не са нито непредвидени, нито изненадващи “, сподели пред публицисти служебният министър председател Ануар ул Хак Какар.

Десетки хиляди афганистанци, доста от които живеят в Пакистан от десетилетия, трябваше да изоставен страната, а управляващите задържат още доста при акции в цялата страна.

Какар сподели, че 15 самоубийствени атентата през последните месеци са били осъществени от афганистанци и десетки афганистанци са били убити при конфликти с пакистанските сили за сигурност.

Той сподели, че Пакистан непрестанно е изразявал угриженост по отношение на безвредните убежища на бойци в Афганистан, само че макар многократните уверения ръководената от талибаните администрация не е подхванала дейности.

Вместо това доказателствата сочат, че бойците са били улеснено в Афганистан, сподели Какарм в извънредно мощно дефинирано изказване против талибаните, които от години бяха считани за близки съдружници на Пакистан.

Говорител на талибанската администрация не отговори незабавно на настояването за коментар. Преди това те отхвърлиха обвиняванията.

Какар сподели, че Исламабад се е надявал, че идването на талибаните на власт през 2021 година, което последва изтеглянето на водените от Съединени американски щати задгранични сили от страната, ще донесе мир и съдействие.

Но от този момент, сподели той, е имало 60% нарастване на екстремистите в Пакистан и 500% нарастване на самоубийствените атентати, при които са били убити повече от 2200 пакистанци.

Има е обновяване на офанзивите от страна на ислямистки бойци в Пакистан, откогато договарянията сред Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) и пакистанската страна се провалиха през 2022 година

TTP, организация-чадър на ислямистки групи, дава обещание честност към, и получава името си от афганистанските талибани, само че не е директно част от образуванието, което ръководи Афганистан.

Какар сподели, че Пакистан е съобщил на талибанската администрация, че би трябвало да „ избере сред Пакистан и TTP ".

(Докладване от Гибран Пешимам; Редактиране от Алекс Ричардсън)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР