Пакистанските ахмади живеят в страх като гробове, религиозни обекти са атакувани

...
Исламабад, Пакистан – Членове на малцинствената ахмади общност в Пакистан
Коментари Харесай

Исламабад, Пакистан – Членове на малцинствената ахмади общност в Пакистан казват, че техните места за поклонение и гробища са атакувани като част от системна и координирана кампания на омраза.

Говорителят на общността Амир Махмуд каза пред Ал Джазира във вторник, че са изправени пред значително увеличение на атаките, особено в източната провинция Пенджаб, най-населената в Пакистан.

Продължете да четете < /h2>списък от 4 елемента Сред куршуми и „богохулство“, пакистанските ахмади се борят срещу

Ахмади убит при целенасочена атака в северозападен ПакистанАхмади, 82-годишен, застрелян от въоръжени мъже в пакистанския Пешавар HRW критикува изключването на ахмади от пакистанската малцинствена комисиякрай на списъка

Махмуд каза, че най-малко 74 гроба са били вандализирани в град Даска в Пенджаб миналата седмица, докато минаретата на две места за поклонение на Ахмади са били разрушени близо до столицата на провинцията Лахор.

Той обвини полицията и административните служители в разрушаването на техните религиозни структури – една, построена преди 1947 г., годината, в която Пакистан е създаден след независимостта от британското управление – под натиска на дясна религиозна партия.

„Религиозната партия Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) също заплаши местната администрация със сериозни последствия, ако минаретата на нашето място за поклонение не бъдат унищожени“, каза Махмуд.

„Сега те са поставили ултиматум на администрацията да действа спрямо техните искания до петък, който съвпада с празненствата за рождения ден на пророка Мохамед“, добави той.

Ахмадийската общност от 500 000 членове е религиозно малцинство в Пакистан, което се смята за мюсюлманско, но е официално обявено за „немюсюлманско“ през 1974 г. чрез поправка в конституцията.

Десетилетие по-късно, под диктатурата на бившия военен владетел Зия ул-Хак, решение забранява на ахмадистите да се „представят за мюсюлмани“ и им забранява публично да наричат ​​себе си мюсюлмани. Беше им забранено да практикуват аспекти на ислямската вяра или да показват публично какъвто и да е символ, който ги идентифицира като мюсюлмани, включително изграждане на минарета или куполи на джамии или публично писане на стихове от Корана, ислямската свещена книга.

В понеделник Комисията по правата на човека на Пакистан, най-известният правозащитен орган в страната, заяви, че от януари тази година са извършени най-малко 34 атаки срещу религиозни места на ахмадистите.

Според данни, събрани от общността, през 2022 г. най-малко трима ахмади са били убити заради тяхната вяра, докато други 108 души са били съдени по различни религиозни дела. Най-малко 14 джамии и 197 гроба, принадлежащи на общността, са били осквернени миналата година, твърдят те.

Захир Аслам (чието име е променено), ахмади бизнесмен от Даска, каза пред Ал Джазира, че неговите предци са живели в Даска, малък град с по-малко от 200 000 души, дори преди създаването на страната. Той каза, че по-малко от 200 домакинства в града сега са ахмади.

„Нашата общност винаги се е сблъсквала с предразсъдъци – понякога подло, понякога по-неуловимо. Тази година обаче пламъците на омразата са много по-интензивни“, каза той.

Аслам каза, че Даска е осеяна с банери на TLP, призоваващи за митинги срещу ахмадистите за предполагаемо „обиждане“ на ислямски религиозни символи.

„Днес [вторник] беше организиран митинг, който беше пълен с реч на омразата срещу нашата общност, докато администрацията седи тихо и наблюдава всичко това“, каза той пред Al Jazeera.

Саадат Али, полицейски служител, командирован в Даска, каза, че полицията се опитва да гарантира законността и реда в града преди празненствата за рождения ден на пророка. Той отрече обвиненията, че полицията е била подложена на натиск от TLP или че самите полицейски служители оскверняват гробове.

„Получихме оплакване от TLP за това, че ахмадистите показват минарета на местата си за поклонение. Казах на групата, че е построен преди 1984 г. и те трябва да се обърнат към съда, за да потърсят насоки. Това не попада в обхвата на полицията“, каза Али пред Al Jazeera.

Но говорителят на общността Махмуд отхвърли твърденията на полицията.

„Искам да попитам администрацията: не са ли [нападателите] извършили операцията си на тъмно, под полицейска охрана? Какво право са имали? Това беше нашето гробище, купено с наши пари и в него бяха погребани само хора от нашата общност. Какъв закон им позволява да предприемат това действие?“ попита той.

Докато полицията казва, че е подготвена за всякакви евентуални събития преди тържествата в петък, общността на Ахмади в Даска остава притеснена.

Аслам, собственик на бизнес, каза, че мнозинството от хората, които водят кампании срещу ахмадисите, не принадлежат към Даска и са дошли от близките градове и села.

„Хората в града като цяло не са активни участници в тези изпълнени с омраза митинги. Но обстоятелствата са такива, че никой няма смелостта да излезе и публично да ни подкрепи или защити“, каза 47-годишният мъж. „Има атмосфера на страх и заплаха, която ни задушава напълно.

„Казаха ни да не наричаме местата си за поклонение джамии. Казаха ни да не даваме азан [призив за молитва]. Казаха ни да не пишем стихове от Корана върху домовете или гробовете си. Какво искат от нас след това? Че спираме да дишаме един и същи въздух, за да не го замърсим?“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР