Искри прелетяха още със старта на фактическия процес за импийчмънт

...
Искри прелетяха още със старта на фактическия процес за импийчмънт
Коментари Харесай

Фактическият старт на процеса по импийчмънт срещу Тръмп показа - републиканците ще го бранят

Искри прелетяха още със старта на фактическия развой за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп, поради препоръчаните правила за водене на съвещанията в Сената. Демократите упрекнаха републиканците в опит за " прикриване " на доказателства, че американският водач е злоупотребил с пълномощията си, съобщи БГНЕС.
В първия ден от историческото тестване пред Тръмп водачът на републиканците Сената Мич Макконъл внесе резолюция по отношение на процедурите, които не позволяват доказателства от воденото следствие на президента. Макконъл изиска и скъсен каланедар на процедурите - изключително по отношение на тези на процеса против Бил Клинтън от 1999 година, който де факто не разрешава на очевидците да бъдат призовани, до момента в който и двете страни не приключат разногласието по делото – нещо, за което демократите настояват, че е предложение за попречване на заслужено и намерено произвеждане. Макконъл предложи 2 дни, само че внесе корекция дните да станат 3, като това разрешава внасяне на доказателства, гледани от Камарата на представителите.
От своя страна водачът на демократичното болшинство Чък Шумър изиска да бъдат призовани значими очевидци по процеса - Робърт Блеър и служителят по въпросите на бюджета Майкъл Дъфи. Блеър е консултант на началника на канцеларията на Белия дом Мик Мълвейни, като работата и на двамата е обвързвана непосредствено с оперативните дейности по отпущането на военна помощ за Украйна - разковничето на процеса, защото обвиняването се гради на изказванието, че Тръмп е спрял помощта, до момента в който Киев не стартира наказателно гонене на някогашния вицепрезидент от ръководството на Обама Джо Байдън и синът му Хънтър. Какво съставлява украинската спекулация - припомнете си в този материал! Има голяма възможност това да не се случи. Шумър желае и документи от Белия дом - записи на диалози сред Тръмп и украинския президент Владимир Зеленски, както и записи на дейностите на Мълвейни, с цел да хвърлят светлина по процеса, само че и това не наподобява доста евентуално да се случи.

Предвид развиването на нещата, анализатори разясниха пред MarketWatch, че в случай че демократите не убедят най-малко четирима републиканци-сенатори да ги поддържат за настояванията на Шумър, процесът против Тръмп ще завърши скоропостижно - до другата седмица.
" Процесът на водача Макконъл е предумишлено предопределен да скрие истината от Сената и от американския народ, тъй като той знае, че грешките на президента са неоспорими и изискват неговото премахване. Лидерът на републиканците в Сената избра да прикрие президента, вместо да съблюдава клетвата си пред Конституцията ", съобщи в изказване ръководителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.
Адам Шиф, който играе ролята на прокурор от страна на демократите и който управлява следствието, довело до импийчмънта на Тръмп от 18 декември от Камарата на представителите, упрекна Макконъл, че работи " в единодушие " с Белия дом, с цел да предотврати обективен развой.
След като двата члена за импийчмънт, обвиняващи Тръмп в корист с власт и възпрепятстване на Конгреса, бяха импортирани в Сената предходната седмица, процесът му стартира със 100-те сенатори - правосъдните заседатели по делото - гласувайки по времева линия и правила за доказателства.
Това е едвам третият път, когато президентът е изправен пред развой на импийчмънт, след Клинтън през 1999 година и Андрю Джонсън през 1868 година. Подобно на своите двама прародители, Тръмп наподобява съвсем сигурен, че ще бъде оневинен от републиканското болшинство в Сената, в развой, който може да бъде скъсен до две седмици.
Макконъл внесе в края на вчерашния ден (българско време) процедурите, които приканиха всяка страна да има по 24 часа за два дни, с цел да показа мнението си по делото. Едва по-късно ще бъде прегледан въпросът за очевидците: демократите настояват, че би трябвало да бъдат изслушани основни чиновници, чиито показания Белият дом до този миг е блокирал, само че доста републиканци отвръщат, че те са имали своята опция и в този момент би трябвало да се задоволят с досегашните показания.
Демократите дадоха обещание да се борят с препоръчаните правила, обвинявайки Макконъл в ускорение на процеса, което ще затрудни представянето на очевидци и документи. Но с 53 на 47 сенатори в интерес на републиканците в Сената, партията на Тръмп има преимущество и при определянето на процедурата.
Процесът стартира четири месеца след експлоадирането на абсурда с Украйна и 10 месеца преди американците да отидат до урните, с цел да решат дали да изберат още веднъж Тръмп за президент.
През това време Тръмп е в Давос, Швейцария, за Световния стопански конгрес, където повтори определението си за процеса против него като " машинация ". В Давос американският президент сподели: " Срещаме се със международните водачи, с най-важните хора в света и връщаме в САЩ огромен бизнес ". " Процесът е единствено машинация ", сподели той. " Това е лов на вещици, който продължава от години и почтено казано е срамен. "
Правният екип на Тръмп приготви отбрана на 110 страници, която твърди, че Камарата не го е обвинила в никакво съответно " закононарушение ", че следствието им е " подправен развой " и че е било в границите на пълномощията на Тръмп да изиска украинските управляващи да проверяват Джо Байдън - очертаващият се негов главен съперник за президентския пост от страна на демократите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР