Искрено вярвам, че колкото и голяма (или малка) да е

...
Искрено вярвам, че колкото и голяма (или малка) да е
Коментари Харесай

Голямата ти сестра е най-важният човек в живота ти. Ето защо!

Искрено имам вяра, че колкото и огромна (или малка) да е разликата сред две сестри, те инстинктивно се стремят една към друга. Ние оказваме помощ или пречим, съгласно опциите и желанието си, само че те рано или късно се намират - сред учебно заведение, гаджета, въздействия, поколенчески разлики и житейски опит. Между вашето лично съзряване като родители. С неизбежната злоба, скука, спорове и надпревари - не е идилия съжителството. Като майка на две девойки го споделям с ясно схващане.

Пазете каките! Това, че едно дете се снабди с братче или сестриче, не значи никога, че е пораснало. До през вчерашния ден само дете, от през днешния ден - натоварено с куп отговорности и упования. Децата са си деца - не детегледачки, домашни помощници. Да, би трябвало да се учи на отговорности, само че не забравяйте, че и то е дете и че отговорностите са и за двете деца. Поетапно, само че неотменимо.

Когато взехме решение, че ще имаме второ дете, искахме да създадем подарък на каката - да не бъде сама, да има с кого да си приказва и играе, да има съдружник и другар за цялостен живот. Сега виждам, че и двете са щастливки, че се имат една друга. Виждам по какъв начин нашите старания да ги държим близо една до друга (5 години разлика), да им посредничим от време на време, с цел да вкараме схващане една за друга, за какво реагират по този начин, за какво не схващат това, се отплащат. Като чуя дребната с какво неспокойствие споделя " како " (обикновено искайки нещо от нея), и ме умилява, както когато каката й демонстрира, че с лего може да се строи освен съгласно книжката, а съгласно въображението.

Ето по тази причина сама виждам, че по-голямата сестра е най-важният човек в живота на по-малката

От ден първи в никакъв случай не си сама. Тя е там - за помощ на мама, за смях, за гушкане. Да, от време на време има ревнивост за играчки, жадност за внимание, рев и сръдня. Но по-добре за родителите това да се случи и отиграе първо у дома, в сравнение с да избухва на площадката и в градината. Родителите би трябвало да приемем две неща - огромното дете е имало всичко за себе си, дребното пораства в условия, че непрекъснато е в конкуренция. Невинаги тези обстановки са лесни и имаме нерви, само че разбирането в това по какъв начин се усещат децата е основно. И в никакъв случай не се подхожда с принуждение и налагане. Хубаво е и да оставяме време за уединение за девойките. Това, че са от един пол, действително лишава всевъзможни граници посред им. А такива би трябвало да имат. Особено в пубертета.

По-голямата сестра оказва помощ с родителите. Тя е проправила този път и нормално поема множеството отговорности върху себе си. С което родителите в никакъв случай не трябва да злоупотребяват. Тя подсказва по какъв начин се работи в едни или други обстановки, за какво мама и тати вършат по този начин, какво в действителност желаят от нас. Две девойки могат да бъдат страховит тим, обособена бойна единица -да се пазят и прикриват, да споделят за фамилните проблеми, да разискват родителите си, да се утешават.



Каките имат готини облекла, бижута и всевъзможни дребни момичешки джаджи, те знаят по какъв начин да създадат нещата доста специфични. Колко е готино да вземеш назаем от кака си някои обици или шапка и да направиш усещане измежду класа или приятелите. Нещата, които за й омръзнали, стават за дребните, само че те нямат нищо срещу, тъй като са супер настоящи в тяхната среда. Тя постоянно ще ти покаже по-готина музика, познава по-готини момчета и върви на по-готини места. Ако си заслужила - даже ще те вземе с теб.

Трупаш опит, с помощта на нейния опит - учебно заведение, оценки, учители. Отделно другари, гаджета, проблеми. Отделно родители, пари и семейство. Всичко значимо в живота се случва първо на каката и то директно пред дребните. Преживявайки директно, няма по какъв начин да ти захароса израстването, няма непотребни илюзии, няма скрито-покрито. Така е и в живота нататък. Не е предписание, че огромните първи се задомяват и имат деца, само че в случай че разликата е по-голяма, нормално това е казусът. Особено с гледането на бебета - опитът с бебетата на каките е скъп за едно по-уверено майчинство за дребните.

Винаги ще има някой, който да те изслуша. Прибираш се у дома след сложна вечер, кака е там. Проблеми с учебно заведение - преди родителите, първо е кака. Тя ще ти помогне с сложен предмет, за домашното, да вземаш по-важни решение, за които не можеш да кажеш на вашите. Ще ти даде още гледни точки и взор в профил, който ти е задоволително непосредствен спрямо този на родителите ви.

Ако вие имате щастието да имате по-голяма сестра, към този момент сте наясно с тези неща. Обичайте своята кака, показвайте й го, слушайте я и й позволявайте да подивее малко с вас, да загуби от своето отговорно схващане. Когато дребните станат можещи, знаещи, виждащи, няма по-хубаво от това да демонстрират на каките си, че човек може да е млад и щур на всяка възраст, да се радва на живота, а освен да поема отговорности.

Ако имате две девойки или очаквате второ момиче, единственото, съгласно мен, в което си заслужава да инвестирате като родители като образование, е да извършите девойките близки. Да се поддържат, да се търсят. Нас един ден няма да ни има, само че те ще останат - и фамилиите им, и децата им. Това е най-хубавото, което можем да им завещаем - любовта.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР