Искра Михайлова от ДПС е най-влиятелният български евродепутат, показва класация

...
Искра Михайлова от ДПС е най-влиятелният български евродепутат, показва класация
Коментари Харесай

Кои са най-влиятелните български евродепутати

Искра Михайлова от Движение за права и свободи е най-влиятелният български евродепутат, демонстрира ранглиста на неправителствената организация VoteWatch. Следват я Сергей Станишев от Българска социалистическа партия и Ангел Джамбазки от Вътрешна македонска революционна организация.

Организацията мери властта на европейските представители по комплицирана методология, която включва заеманите постове, интензивността им в Народното събрание и изявленията с хора, които работят непосредствено с тях.

Михайлова заема 19-то място в общата ранглиста и създателите на отчета отбелязва, че тя ръководи Комисията по районно развиване, създател е на отчети на няколко тематики, измежду които са ограничения за държавите-членки, потърпевши от естествени бедствия, и финансов мениджмънт за държави-членки, изпитващи съществени усложнения да обезпечат финансова непоклатимост.

Станишев заема второто място измежду българските представители (и 42 в общата класация) поради вицепредседателството на Комисията по цивилен свободи и вицепредседателството на Делегацията в Съвместния парламентарен комитет Европейски Съюз – някогашна югославска република Македония, както и поради председателството на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

 Кои са най-влиятелните български евродепутати
© Анелия Николова

Третата позиция е избрана за Ангел Джамбазки като зам.-координатор на Комисията по правни въпроси и вицепредседател на комитета за връзки с Македония. Освен това той работи по разширението на Хагската спогодба за отвличането на деца.

Четвъртото място заема Андрей Ковачев от ГЕРБ, следват го Неджми Али и Филиз Хюсменова от Движение за права и свободи.
" Влияние " е безпристрастен термин, който демонстрира пълномощията на съответния евродепутат, изясняват създателите на отчета. Те не проучват дали и по какъв начин съответният човек я употребява, и дали дейностите му съответстват с интереса на избрана група гласоподаватели.

В общата ранглиста преди всичко в ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни от ЕНП, следват го водачите на двете най-големи политически групи – Манфред Вебер от ЕНП и Джани Питела от групата на социалистите (Прогресивният алианс на социалистите и демократите, С§Д). Следват ги ръководителят на либералите Ги Верхофстад, който е и представител на Народното събрание в договарянията за Брекзит.

 Кои са най-влиятелните български евродепутати
© Надежда Чипева, Капитал

Що се отнася до страните, Германия и Италия са най-влиятелни, изпреварвайки други огромни страни като Франция, Англия и Испания. Това се дължи главно на обстоятелството, че Германия има най-голяма национална делегация в най-голямата политическа група (ЕНП), а Италия – в С§Д. България заема междинни позиции и не е упомената категорично.

Влиянието на Франция и Испания понижа, откакто изборите през 2014 година фрагментираха делегациите им. Това важи изключително за Франция, където успеха на " Националния фронт " понижи френското участие в парламентарните групи, защото самата партия е изолирана от останалите евродепутати. Същото важи за Англия, в която " Партията на независимостта " завоюва изборите през 2014 година и бе един от главните агитиращи за Брекзит. След референдума предходната година, мнозина английски евродепутати напуснаха Брюксел и Страсбург, с цел да заемат позиции вкъщи, а заместниците им нямат същото въздействие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР