Искате ли да знаете дали детето ви ще стърчи с

...
Искате ли да знаете дали детето ви ще стърчи с
Коментари Харесай

Колко високо ще порасне вашето дете? Проверете с тази формула

Искате ли да знаете дали детето ви ще стърчи с една глава над останалите, или ще бъде по-дребно на растеж? Има едно елементарно (макар и не безпогрешно) математическо уравнение, което ще ви помогне да предвидите какъв брой високо ще порасне. 

Тази формула, която се употребява от 70-те години на 20. век насам и беше оповестена от New York Times, предсказва, че множеството деца доближават височини в относително дребен диапазон, който може да се пресметна от комбинирания растеж на двамата родители. 

Как работи

За момчета

Съберете височините на двамата родители, прибавете 13 см и разделете на две. 

За момичета 

Съберете височините на двамата родители, извадете 13 см и разделете на две. 

Има и по-сложна формула за рискови разлики във височината на родителите. 

Това предугаждане надалеч не е изцяло надеждно, защото фактори на околната среда, да вземем за пример храненето, играят огромна роля при установяване на човешкия растеж. 

Учени са пресметнали, че генетичните фактори дават отговор за сред 60 и 80 на 100 от окончателната височина на хората. 

Едно изследване, обхващащо 8798 двойки близнаци във Финландия, оповестено през 2000 година, е открило, че генетиката дава отговор за 78 % от височината при възрастните мъже и към 75 % при дамите. 

Всички знаем, че не всички деца на едни и същи родители са еднообразно високи. Науката показва, че растежът по-скоро понижава при по-малките братя и сестри. 

Друг известен способ за предсказание на височината е да удвоите растежа на момчето, когато е на 2 година или на момичето, когато е на 18 месеца. 

Повечето деца доближават височина в границите на 10 см в този диапазон. 

Ето какво споделя проф. Дейвид Равийн от Западноавстралийския институт за медицински проучвания: „ Като жестоко предписание, височината в зрелост може да се пресметна сносно, като се удвои височината, която е достигната на двегодишна възраст. “

Той прибавя: „ Има дълъг лист с гени, които имат въздействие върху височината ни. Обикновено височината на един човек отразява височината на родителите му. 

„ Околната среда също има огромно въздействие. Например, недохранването в детството има унищожителен резултат върху растежа и крайната височина като възрастни. 

„ Изхранването в утробата и първите няколко години и първите няколко години имат въздействие върху височината, до която ще доближи едно дете. “

Източник: Daily Mail

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР