Искате ли да сготвите пиле в обезболяващи лекарства? Или да

...
Искате ли да сготвите пиле в обезболяващи лекарства? Или да
Коментари Харесай

Опасна нова мода сред тийнейджърите онлайн! Гълтат капсули за пране за лайкове!

Искате ли да сготвите пиле в обезболяващи медикаменти? Или да се предозирате с антиалергични? Или пък да погълнете капсули за пране?

Въпреки че множеството от нас биха се отдръпнали в смут от сходни рискови оферти, юношите и младежите не престават да бъдат податливи на сходни занимания в обществените медии, написа в собствен отчет Американската администрация по храните и медикаментите (FDA).

Тенденции

" Една наклонност в обществените медии, разчитаща главно на напън от връстници, са онлайн видеоклипове на хора, злоупотребяващи с медикаменти и насърчаващи феновете също да го вършат. Тези видеопредизвикателства, които постоянно са ориентирани към младежи, могат да навредят на здравето и даже да причинят гибел “, показват от FDA. Едно скорошно предизвикателство, оповестено в обществените медии, насърчи хората да готвят пиле в примес от ацетаминофен, декстрометорфан и доксиламин - главните съставки на известно лекарство за настинка и някои сходни артикули срещу кашлица и простуда, продавани без рецепта. " Варенето на лекарството може да го направи доста по-концентрирано и да промени свойствата му до рискови равнища “, споделиха от FDA. " Дори и да не ядете пилето, вдишването на изпаренията на лекарството по време на готвене може да докара до нахлуване на високи равнища на лекарството в тялото ви. Може също да нарани белите ви дробове “, излиза наяве от предизвестията, написа " Телеграф ".

Видения

Агенцията също по този начин показва предизвикателство в TikTok, което кара хората да халюцинират, като одобряват огромни дози от антихистамина дифенхидрамин, който се продава без рецепта. Наречено " Предизвикателството Бенадрил “, поради него към този момент няколко младежи стигат до болнични незабавни отделения или даже умират.

Податливи

Защо младежите са толкоз податливи? Тийнейджърският мозък не е изцяло развъртян, настояват от Американската академия по педиатрия (ААP). Всъщност префонталният кортекс, който ръководи рационалното мислене, решаването на задания и анализът на причинно-следствените връзки, не се развива изцяло доникъде на 20-те години. Ето за какво младежите и младежите постоянно са импулсивни и по-склонни да работят, без да обмислят последствията, споделят от AAP. " Децата няма безусловно да се замислят, че перилният препарат е отрова, която може да изгори гърлата им и да повреди дихателните им пътища. Или че злоупотребата с медикаменти като дифенхидрамин (Benadryl) може да аргументи съществени сърдечни проблеми, гърчове и кома “, предизвестява AAP на уеб страницата си. " Това, върху което ще се съсредоточат, е, че едно известно дете в класа e направило това в обществените мрежи и е получило стотици лайкове и мнения “, се споделя в уеб страницата на AAP. " Социалните медии възнаграждават скандалното държание и колкото по-скандално е, толкоз по-големи са реакциите. “

Мерки



Като се има поради голямото влияние на обществените медии върху държанието на младежите, по какъв начин родителите и лицата, които се грижат за тях, могат да предпазят децата си от присъединяване в сходни провокации? Дръжте линиите за връзка отворени, поучават от AAP. Попитайте вашия младеж и неговите другари за провокации, които са виждали в обществените медии, и ги обсъдете " умерено и без наказание “, като в същото време ги насърчавате да обмислят всички евентуални отрицателни резултати от това държание. " Напомнете на децата си, че предозирането може да се случи с медикаменти без рецепта, както и с медикаменти, отпускани с рецепта “, декларират от FDA. У дома дръжте крепко заключени всички медикаменти, прибавят от организацията.

Приятели

Ако вашият младеж наподобява, че не желае да приказва за това, което е видял, вместо това попитайте за приятелите му. " Понякога децата са по-склонни да приказват за връстниците си, в сравнение с за себе си “, означават от AAP. Ако наподобява, че детето е приело прекалено много медикаменти и " халюцинира, не може да бъде събудено, имало е или получава пристъп, има проблеми с дишането, колабирало е или демонстрира други признаци на корист с опиати, незабавно се обадете на незабавния телефон, с цел да получите незабавна здравна помощ “, поучават още от FDA.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР