„Искате ли да научите тайната как да приемате жизненоважни решения?

...
„Искате ли да научите тайната как да приемате жизненоважни решения?
Коментари Харесай

Не казвай нищо 24 часа! Отлагането на реакцията при гняв е...

„ Искате ли да научите тайната по какъв начин да приемате жизненоважни решения? Как да реагирате на обидата и рецензията по ваш адрес? Как да постъпвате, с цел да не съжалявате по-късно за казани думи или дейности? Ето какво споделя Бхагаван Шри Раджниш – Ошо в книгата си „ Пътят на мистичност “. Отговорът на всички тези въпроси е – 24 часа.

Когато Гурджиев бил единствено на 9 години, татко му починал. Бащата бил безпаричен. На смъртния си одър извикал Гурджиев и му споделил:

– Нямам какво да ти оставя като завещание. Беден съм и моят татко също беше безпаричен, само че ми даде едно нещо, което ме направи най-богатият човек на света, макар че извън останах безпаричен. Мога да ти предам това нещо.

Това е съвет. Може би си прекомерно млад и няма да можеш да го следваш още от в този момент, само че го запомни. Когато можеш да действаш съгласно този съвет, действай. Съветът е простоват. Ще го повторя и защото загивам, слушай деликатно, повтаряй след мен, с цел да си отида задоволен, че съм ти предал обръщение, което може би в продължение на епохи е минавало от татко към наследник.

Поел си за последно мирис, след това траял:

– Ако някой те оскърбява, нервира, предизвика, просто му кажи: „ Разбрах твоето обръщение, само че дадох обещание на татко си, че постоянно ще давам отговор 24 часа по-късно. Разбрах, че си ядосан. Ще дойда и ще ти отговоря след 24 часа “. И по този начин, за всичко прилагай отлагането с 24 часа.

Деветгодишното момче повторило тъкмо съвета на татко си – буквално и татко му затворил очи, само че предаденото в този миг обръщение се запечатало в съзнанието му вечно. Когато повторило думите тъкмо, бащата за последно промълвил:

– Добре. Нека да е с теб моята благословия. Сега мога да умра в мир.

И предал Богу дух. Гурджиев, въпреки, че бил единствено на 9 години, почнал да практикува бащиния завет. Ако някой го оскърбявал, той отвръщал по този начин:

– Ще дойда и ще ти отговоря след 24 часа, тъй като по този начин дадох обещание на татко ми преди да почине. Точно в този момент не мога да ти отговоря.
Понякога, когато някой го биел, той казвал:

– Можеш да ме удряш – тъкмо в този момент не мога да ти отвърна. След 24 часа ще дойда и ще ти отговоря, тъй като това съм заречен на татко си на смъртния му одър. По-късно, след години, разказвал на учениците си:

– Това простичко обръщение ме трансформира изцяло. Човекът ме удряше, само че аз не можех да отвърна на ударите в същия миг. Нищо друго не ми оставаше с изключение на да следя. Сега ме биеха, а аз трябваше да съм просто фен! Не можех да направя нищо в околните 24 часа.

Наблюдението на биещия ме човек създаваше у мен един нов тип кристализиране. През тези 24 часа можех да виждам по-ясно. Моите очи първоначално бяха цялостни с яд. Ако бях отвърнал в същия момент, би трябвало да се боря с този човек, да го ударя – и всичко това би било неосъзната реакция. Но след 24 часа можех да мисля за случилото се доста по-спокойно, по-тихо.

Човекът или е бил прав – което значи, че съм направил нещо погрешно и съм заслужил да ме удрят и оскърбяват, – или е бил безусловно неправ. Ако е бил прав, нищо не ми оставаше с изключение на да се върна при него и да му благодаря. Ако ли пък е бил безусловно не прав… тогава няма смисъл да се боря с човек, който е толкоз малоумен и прави изцяло неправилни неща. Това е безсмислено, просто празно губене на време. Той не заслужава отговор. И след 24 часа всичко заставаше по местата си. Идваше яснотата.

С тази изясненост и бдителност на мига, Гурджиев се е трансформирал в едно от най-уникалните същества на оня век. И това е бил фундаментът на кристализиране на цялото му създание.

Ти постоянно си извън. Просто наблюдавай!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР