Искате да се отървете от лошия дъх? Ново проучване показва,

...
Искате да се отървете от лошия дъх? Ново проучване показва,
Коментари Харесай

Киселото мляко е спасение при лош дъх

Искате да се отървете от неприятния мирис? Ново изследване демонстрира, че отговорът може да се открие в киселото мляко и други ферментирали храни.

Изследователи от Китай настояват, че пробиотичните бактерии в храни като кисело мляко, самун с мая и чорба мисо могат да оказват помощ за унищожаване на неприятния проблем, оповестява " Стъди файндс ", цитира БГНЕС.

По-конкретно бактериите Lactobacillus salivarius, Lactobacillus reuteri, Streptococcus salivarius и Weissella cibaria могат да оказват помощ за освежаването на дъха, съгласно резултатите от разбора на обединени данни, при който участниците са консумирали тези бактерии под формата на добавки.

Халитозата, по-известна като неприятен мирис, е резултат най-вече от летливи серни съединения. Учените настояват, че съединенията идват от бактерии в устата, получени вследствие на разбъркване на бактерии и хранителни останки, свързани с неприятна зъбна хигиена. Типичните разновидности за битка с халитозата включват води за уста, дъвки, разчистване на зъбите и остъргване на езика.

Но учените означават, че съществуват доказателства, сочещи пробиотичните бактерии като по-проста опция.

За да схванат какъв брой дълго може да продължи сходен резултат, откривателите преглеждат базите данни за съответните клинични изпитвания, оповестени до февруари 2021 година От първичните 238 записа екипът се концентрира върху седем изследвания, включващи общо 278 души. Броят на участниците във всяко изследване е дребен - от 23 до 68 души, с възрастов диапазон сред 19 и 70 години. Проучванията са траяли от 2 до 12 седмици.

Екипът дефинира тежестта на неприятния мирис според от равнищата на летливи серни съединения, открити в устата, или от резултата на OLP на всеки човек, който мери миризмата на дъха на разнообразни дистанции от устата.

В разбора са включени и резултатите от покритието на езика (три проучвания) и показателя на зъбната плака (три проучвания), защото непочистеният език и натрупването на зъбен камък сред зъбите постоянно са съществени аргументи за неприятен мирис.

Обобщеният разбор на данните, оповестен в BMJ Open, демонстрира, че индикаторите на OLP са намалели доста при приемащите пробиотици спрямо тези в контролните групи, без значение от продължителността на интервала на наблюдаване.

Авторите на проучването считат, че пробиотиците " може да потискат разграждането на аминокиселини и протеини от анаеробните бактерии в устата, като по този метод лимитират производството на миризливи странични артикули ".

" В бъдеще са нужни повече висококачествени рандомизирани клинични изследвания, с цел да се ревизират резултатите и да се дават доказателства за ефикасността на пробиотиците при лекуването на халитоза ", акцентират създателите на проучването.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР