Искате да напишете имейл до Министерството на младежта и спорта

Искате да напишете имейл до Министерството на младежта и спорта ...

Корупционна кирилица: Защо ММС и Кралев предпочитат да не получават сигнали за злоупотреби?

Искате да напишете имейл до Министерството на младежта и спорта с въпроси или със сигнал за някакъв вид злоупотреби? Оказва се, че шансът ви да успеете е равен на нула. Причината – така наречената "корупционна кирилица".
В вече сме съобщавали за този изпитан метод за прикриване от публичност, най-често при даване на обществени поръчки на "свой човек". Чрез него, за да се скрие поръчка от потенциална конкуренция на предварително избрана фирма, в системата на Агенцията по обществени (АОП) поръчки се въвежда обява, съдържаща латински букви в думи, очевидно изписани на български.
Имената на стотици фирми в системите за прозрачност на усвояването на европейските фондове и в базата данни на АОП са изписани с такива удобни "грешки". В тях буквата O става нула, а съвпадащи графично букви между кирилицата и латиницата се изписват на латиница: А, Е, С, К, Р, М, Н стават A, E, C, K, P, M, H.
Оказва се, че този метод е припознат и от Министерството на младежда и спорта, ръководено доскоро от Красен Кралев. В страницата за контакти на ММС, където са изписани имейл адресите на министерството, отделните дирекции и служители, част от наименованията са подменени целенасочено и напълно незабелязано. Няколко букви в тях са изписани на кирилица, вместо на латиница, което ги прави невалидни. За това алармира Боян Юруков от "Демократична България".

Например – в адреса [email protected] няколко от буквите „е“ са изписани на кирилица, но тъй като са еднакви с тези на латиница, видима разлика няма.
"Това е малък детайл, който надали някой ще забележи, тъй като сигналите за корупция - особено в това министерство и особено по времето на ГЕРБ и Красен Кралев - специално бяха като викане на арменския поп", Боян Юруков в блога си.
"Не може да очакваш от създалия схемите да направи нещо по тях. Показателно е обаче до какви дребнави неща се стига, за да могат да си шетат и крадат на воля, а после да свиват злорадо рамене, че никой не бил подал сигнал", категоричен е той.
По думите му в случая не става дума за случайно натиснат бутон, нито за техническа грешка.
"Подмяната на буквите дори е „еволюирала“ през годините. Последно адресите са били верни през 2014 г. След това през няколко месеца са сменяни букви, без нищо друго да се променя по страницата за контакти. На 13 юни, например, адресът за въпроси е различен от този през август 2020 г.", пише Боян Юруков.
Припомняме, че българският принос на започналата от Русия "корупционна кирилица" се прояви и по-рано в списъците на ДФЗ с прословутите  финансирани с европейски средства. В тях първоначално нямаше дори и имената на фирмите, а само населените места с къщите. Впоследствие се появиха имената, но без ЕИК и с много грешки от типа "корупционна кирилица". Изчистването на тези списъци и разкриването на собствениците на къщите отне месеци на разследващите журналисти, но се оказа полезно усилие. .
Още тогава премиерът , че няма да остане ненаказан човек, възползвал се от схемата. До ден-днешен обаче повечето от делата се бавят заради .

Източник: actualno.com