Искат да сложат фургоните на края на селото и да

...
Искат да сложат фургоните на края на селото и да
Коментари Харесай

Фургоните разгневиха хората от наводнените села в Карловско frognews.bg

„ Искат да сложат фургоните на края на селото и да ни обединят като един лагер. Искаме това, което са споделили кметовете на общините, да го създадат. Първо ни обясниха ни, че фургоните ще бъдат сложени по места, където живеем ”, уточни гражданин на Каравелово. Местните са обезпокоени, че в случай че не бъдат покрай домовете си, може да се стигне до нападения.

По информация на Българска национална телевизия 46 фамилии от потърпевшите в Богдан, Каравелово и Слатина желаят да бъдат настанени от община Карлово във фургони. Окончателният брой на фамилиите ще стане явен до 28 септември. До края на септември кметовете на селата би трябвало да посочат терените и предварителната подготовка за монтиране на жилищните контейнери. Те ще бъдат оборудвани с всичко належащо - кревати, завивки, шкафове и котлони и конвектори за отопление. Настаняването се чака да стане в интервала от 3-ти до 7-ми октомври.

Зрее и още едно напрежение - хората недоволстват, че половината от домовете им са без питейна вода. Оказва се, че отнесените водопроводи не могат да бъдат възобновени, защото ВиК - Пловдив нямало задоволително служащи. Електричеството в трите села е изцяло възобновено, само че остава казусът с водата. Според експерти от спешния щаб ще би трябвало да бъдат построени нови 8 км тръбопровод, като финансирането ще бъде обезпечено от доброволни помощи. Природозащитници оферират вид с създаване на краткотрайни тръби.

В Каравелово инфраструктурата още не е възобновена, огромни багери и тежки машини се пробват да прокарат трасета, с цел да възстановят улиците. Повечето къщи остават необитаеми. До 30 септември ще стане ясно и какъв брой къщи ще би трябвало да бъдат съборени. Там има проблем с химическите тоалетни с неналичието им за 138 наводнени къщи. Местни поданици чакат подаяние от Англия, с цел да могат да се раздадат няколко броя преносими тоалетни на възрастни и заболели хора, осведоми news.bg от свои източници. Химическите тоалетни в селото в този момент са единствено 5-6, незадоволителни, разпределени непропорционално - човек би трябвало да върви над 300 м, с цел да отиде до тоалетната. Възрастна баба - по какъв начин да стигне в непроходимото село до там и да се върне, питат локални поданици.

Обследването на къщите в Богдан откри, че две от тях би трябвало да бъдат съборени, а шест - незабавно укрепени. За техния ремонт парите ще бъдат обезпечени от страната.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР